© Simon Hjermind Jensen

The Invisible Garden House // Simon Hjermind Jensen

Copenhagen, Denmark

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

The Invisible Garden House creates a micro climate optimized for recreational use and for growth of plants in the northern temperate zone. This extends the feeling of the summer and the outdoor life with the sun as the only energy source. The project is a pilot project built north of Copenhagen, Denmark, in a private garden where it extends and optimizes the summer for the residents living in a single family house.

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

Three connected domes form the composition of the Invisible Garden House. The domes are heated by the sun and the inside temperature is adjusted by a system based on natural ventilation. The Invisible Garden House is very comfortable in early spring and late fall and also on a cold and windy summer day in the Danish temperate climate.

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

The largest dome in the middle functions as a garden house with a wooden floor, and the two connected domes function as green houses for vegetables and ornamental flowers. The height of the domes is 2,4 m, 2,7 m and 3,2 m. And the diameter of the polygon shaped plan is respectively 1,8 m, 2,4 m and 3,3 m.
The structural concept is similar to the handicraft of a tailor, stitching two dimensional pieces into three dimensional objects.

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

UV protected polycarbonate is used for both the shells and the sewings. The durable and high impact-resistance character of polycarbonate makes it ideal for this kind of structure. All the parts are drawn on a computer, milled on a CNC router, and assembled with metal bolts. The shells are dug down under the frost line to ground the house.
The project is easily reproduced – different shapes and sizes of individual domes clustered into site specific compositions are also very feasible – and it holds a great potential for both private and public space in the northern temperate zone.

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

The outcome of this pilot project has been very positive, and besides being private and related to a single family house it also holds great potential for public and semi-public use. It could easily be as a public space in urban environment or in relation to urban gardening on top of a building with a flat roof.

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

The cost of this project was € 18.900,- ex. VAT. Apart from the wooden floor it includes everything from materials, to production and assembling on site. This project is also possible to realise with more or less domes..

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

© Simon Hjermind Jensen

The Invisible Garden House Gallery

Read more articles by Architizer
© Formline Architecture + Urbanism

Liard River Hotsprings Facility // FORMLINE Architecture + Urbanism

Victoria, Canada

© AR Design Studio

The Medic’s House // AR Design Studio

Winchester, United Kingdom

+