© MRM arquitectos

Technological Center of Estella // MRM arquitectos

Estella, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

GENERAL DESCRIPTION In response to the poor definition of the program, we have generated a proposal based on an organizational and compositional simplicity, grouping the different uses in one building. The resulting volume encourages the representative character of the center, easily visible and recognizable from the distance. Despite of the independent uses that holds, business incubator and technology center, all are configured as an unitarian form, material, and therefore visual perception. The approach to the building and main access is through a large square.

© MRM arquitectos

© MRM arquitectos

In the background the separated and turned part of the auditory creates the entrance hall. Next to it, the great showroom space occupies the entire north facade facing the road. On the ground floor there are also located heavy workshops and laboratories. They are situated around a central courtyard, with direct access for wheeled vehicles.

© MRM arquitectos

© MRM arquitectos

The technology center has laboratories on the first floor, locker rooms, a meeting room and a large working open space. The second floor is for offices, a training room and meeting rooms. In contrast, at the wing of a business incubator, the first and second floors are divided into spaces between 50-75 sqm, fitted with various facilities and flexible partitioning options in order to accommodate different activities.

In the development of the technology park, we propose a pedestrian axis that communicates al the buildings.

© MRM arquitectos

© MRM arquitectos

This walk is bounded by landscaped flower lawns as “wedges” hiding parked vehicles area. The use of native trees throughout the area ensures its low maintenance, optimum visual integration and better transition with the existing nature.ARCHITECTONIC INTENTIONSThe design process focused on solving two of the problems architecture had in recent years: the juxtaposition of different functional spaces together, and the absence of defined program for each of these uses.

© MRM arquitectos

© MRM arquitectos

In response to this apparent complexity, the proposal is based on the organizational and compositional simplicity, lumping together the different uses of the program in one building.

The definition of the building volume is configured as a unity, where different variations in higher plants improves the use of natural light and views.

© MRM arquitectos

© MRM arquitectos

A building configured by layers of different heights representing the multiple uses that develop inside.

As a main integrating element, the façade is composed with large anodized aluminum brise-soleis that allow solar control and avoid direct light incidence on the interior. The orientation, the density and the effect of overlaping between several of them allows to control and adapt a formal and aesthetic language to different orientations.

From the beginning, the use of this uniform façade and long-span structure was intended to achieve a higher spatial and functional versatility, with possibilities of internal reorganization, interconnected areas and a high level of comfort and natural light environment.

© MRM arquitectos

© MRM arquitectos

This flexibility has allowed, during the construction period, to modify the interior spaces as the first different activities and users were welcome..

© MRM arquitectos

© MRM arquitectos

Technological Center of Estella Gallery

Read more articles by Architizer
© Joao Morgado - Architecture Photography

The Three Cusps Chalet // Tiago do Vale Arquitectos

Braga, Portugal

© mA-style architects

Light Walls House // mA-style architects

Shizuoka-shi, Japan

+