© Coldefy

Rue des Rogations Apartments // Coldefy

Hellemmes, Lille, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The site, at the corner of rue Ledru Rollin and rue des Rogations, is situated amongst an urban fabric discernible because of its typological diversity and heterogeneity of existing building volumes; thus, the project must readdress its surroundings. Starting with its size and its function, the intention of the project is to establish a more urban, residential scale, recalling the one that exists on rue des Rogations while ensuring a transition from the smaller adjacent townhouses.

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

The building stands according to an alignment with the public space while anchoring the corner of rue des Rogations and rue Ledru Rollin; it recreates a street frontage, an indispensable element in the organization of this urban fabric. The intention to rebuild a more “urban” scale (size: six floors) while ensuring the integration of the project in its environment means the building is designed according to two principles: verticality and porosity.

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

The building is organized according to the “faults” from which the balconies are installed, benefiting from facing in the best direction: in this way, four volumes are designed according to a rising rhythm. A roof that varies in height and depth accentuates this intention. A ground floor operating according to the same intentions enables a plinth effect to be created, which develops around the plot.

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

Special paving allows the footpath to be distinguished from the vehicular route. This footpath that edges the building leads to the main entrance of the apartments located to the north. A small kiosk at the corner of Chemin de la Cotonniere and rue des Rogations houses the waste bin storage, while the bicycle storage shelter is located on the opposite corner.

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

Photographer: Julien Lanoo.

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

© Coldefy

Read more articles by Architizer

A Material Unlike Any Other Provides New Solutions and Possibilities i n El Paso

The history of the rugged landscape of Far West Texas is inscribed in its passageways. The largest c ity, El Paso, gets its name from the historic Spanish mission, El Paso del Norte. It was the point marking passage from South to North, while the Rio Grande River cuts up from there through the mountains, marking…

Here’s Your Chance to Buy a Postmodern Masterpiece by Shiro Kura mata

Shiro Kuramata made some of the most intriguing Post-modern furniture designs, with a narrative and visual clarity that defines the era even as it transcends the mid-century moment. His work questions the rigidity of Modernism without falling into direct uncontrolled kitsch. A exhibition at Wright Auction House in New York titled Shiro Kuramata and Hiroshi…

+