© Romulo Fialdini

BARONEZA House // CANDIDA TABET ARQUITETURA

Bragança Paulista, Brazil

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The project, a house located 90 kilometers North-west of the city of São Paulo, Brazil, was developed for a young couple with three children, to become their weekend house.
The musts from the brief were: to achieve a striking, contemporary design greatly enhanced by the privilege of being placed right within the Brazilian Atlantic forest, and to have a house that would provide leisure while, at the same time, stimulate family conviviality.
The volumetric composition is characterized by horizontal planes that are detached from vertical ones, allowing daylight and air to flow through these openings.

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

This results in a well ventilated residence, making it pleasant inside and outside during the entire year.
Regarding the structure, a desired equation of huge spans with minimum support points was solved thanks to the use of industrially cultivated, laminated and processed Eucaliptus Grandis wood, resulting in concrete-free floor and roofing slabs that are laid over beams of laminated wood.

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

The internal circulation is solved via a walkway ring that connects the suites, while revealing the living room and the people moving around and meeting each other. In order to enjoy from the astonishing views, the main façade needed to be orientated to the North-West: this would result in the house receiving big amounts of tropical heat.

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

© CANDIDA TABET ARQUITETURA

© CANDIDA TABET ARQUITETURA

Confronted with this dilemma, the solution was to propose a lattice wooden panel that elegantly hangs from the edge of the roof and acts as a brise that filters the heat and sunlight while projecting shadows over floor and walls in the form of a beautiful graphic design.
The roof extends beyond the living room and towards the swimming pool, creating a high ceiling veranda, where the limit between interior and exterior gets blurred.

© CANDIDA TABET ARQUITETURA

© CANDIDA TABET ARQUITETURA

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

These large outdoor spaces that also include a barbecue area are extensively and happily used by all the occupants of the house throughout the year, becoming the social hart that the brief required..

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

© Romulo Fialdini

BARONEZA House Gallery

French Revolution: CAAU’s Thomas Coldefy on Corbu, Paris vs. China, an d More

Thomas Coldefy and Isabel Van Haute are the young duo at the helm of Coldefy and Associates Architec ts Urban Planners (CAAU), leading a diverse international team based in Lille, France. Principal Thomas Coldefy spoke to Architizer about what the upstart firm is working on both in its native France as well as the sprawling metropolises…

© NEXT architects

Fuzhou Shouxi Building // NEXT architects

Fuzhou, China

+