© xystudio

Primart School in Wesoła // xystudio

Warsaw, Poland

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

 

Text description provided by the architects.

The story of expansion of the school in Wesoła is actually a story about saving 20 beautiful trees. It was determined in the PFU (functional and utility program) that the new part of the building should be located in front of the existing school. However, when we saw the group of old trees growing there we were sure the location should be changed, cutting down these trees would be unreasonable.

Enlargement of the school was inevitable, all we had to do was to find a new location.

© xystudio

© xystudio

© xystudio

© xystudio

We went for a walk. Behind the school there was a three-metre high embankment overgrown with bushes. The decision was made immediately – the new building will go through the embankment. From that point we had much more possibilities. The new location provided more space so it was possible to create normal-size classrooms insted of half-size as it was suggested in PFU.

© xystudio

© xystudio

© xystudio

© xystudio

What is more, we started talking with the headmaster about his and his pupils’ needs. It turned out that after closing junior high schools there was not enough place for the 7th and 8th grades. They also lacked sensory room, places for individual therapy, bigger class for meetings and a toilet for disabled.We got green light with just one condition – to stay within the budget.

© xystudio

© xystudio

© xystudio

© xystudio

It came out 600m2 from 400m2 planned. In this area we fitted in the cloakroom, thematic classrooms with storerooms, language classrooms, sensory room and therapy rooms. The art classroom, at the back of corridor is open. The oldest children have art and music classes just once a week. For the rest of the time the room is used for studying, doing homework and speding time during the pause.

© xystudio

© xystudio

© xystudio

© xystudio

The space can be separated with mobile walls. The most difficult aspect was joining a new part of school with the old one and setting the levels. The building has to be accessible for people with disabilities. This is why the lenght of corridor-connector and the level of new part are determined by the parameters of ramp for wheelchairs.

© xystudio

© xystudio

© xystudio

© xystudio

A meter of soil was removed from the top of the embankment, the building is dug another meter and the ramp overcomes the third meter. All the trees around the building remained at the same level so there are a lot of small mounds. The desks in the classrooms are at the ground level, children can see grass just behind the windows.

© xystudio

© xystudio

© xystudio

© xystudio

Older students can use the separate entrance in the connector. In front of the entrance there is a square located between an empty wall and a slope with auditorium.This is the place for gatherings, meetings and a summer cinema. Lower part of facade is hidden under the ground, the rest is made of varnished trapezoidal metal sheet and natural wood.The money was over, we finished the interior ourselves with the help of befriended companies.(Old trees are still growing, we heard it was busy in birdboxes at the springtime)..

© xystudio

© xystudio

© xystudio

© xystudio

Primart School in Wesoła Gallery

© Kris Lin International Design

Snail Bay Center // Kris Lin International Design

China

Secrets to Success: 5 Elements of a Winning Architectural Rendering

Here’s a quick breakdown of the key components that will make your One Rendering Challenge entry sta nd apart from the rest.

+