© Taash Design and Construction Studio

Pars Steel Sabzevar // Taash Design and Construction Studio

Iran

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The design of the office building and the entrance complex of Pars Steel Sabzevar Industrial Factory has been designed with a symbolic spatial and environmental organization approach. The effective point in shaping this plan is the key role of steel in the country’s industry. The steel industry is the first and most basic point of any industry, including construction, automobiles and even agricultural machinery and products.

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

The need to show the starting point or entrance of this collection, along with taking ideas from the physical elements in the collection and adaptations of the Sabzevar Grand Mosque, is reminiscent of one of the most interesting techniques used in Iranian architecture: the minaret, which in the past was an index of a Social activity, which was lit for the travelers with fire, to guide them.

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

Over time, the minaret was used to indicate the location of social, cultural and religious activities. In order to borrow from this idea, the entrance complex of Sabzevar Pars Steel Factory is designed to reflect this basic activity of the country for employees, honorable workers and clients from a distance.
Examining the two horizontal social layers and the vertical celestial layer (sign) in both buildings, which are indebted to the modern and ancient eras, we arrive at a discontinuous structure that fully meets the design criteria..

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

© Taash Design and Construction Studio

Pars Steel Sabzevar Gallery

Read more articles by Architizer
© CambridgeSeven

CambridgeSeven Creates a Dramatic Angular Sloped Façade for the Colleg e of Life Sciences, Kuwait University

Kuwait

+