© EKAR

Multi-Place // EKAR

จ.สุราษฎร์ธานี, Thailand

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

How could we transform the middle of pollution, noise and messy context to be a home? MULTI-PLACETwo siblings with backgrounds in pharmacist and veterinarian, who once lived apart and had one own clinic, decided to buy a narrow land in a heart of Surat Thani for living together and commercialized purpose.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

The requirements had led to the Multi-Place – a place to live and to work harmoniously. The Complex ConditionsThis project was developed under such labyrinthine conditions. From the aspect of the clients, the buildings need to be able to live and work. The architects maximized the limited space of 480 square-meter land to support the clients’ businesses, including pharmacy, veterinary clinic, pets shop, hostel, cafe and rental meeting rooms.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

Also, the separated residential areas for two families needed to portray a detached house-like feeling to this mix use buildings. Besides, due to its site that sat along the main road, other issues which needed to be concerned are the legal restriction of buildings as well as dust and noise pollution.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

Reveal, Conceal and Airy — The Multiple Patterned Concrete Screen BlocksStep by step, the architects were working on numerous potential solutions under the complex conditions, and then synthesized into the best solutions. Started with the legal restriction which a length of the building could not be over 20 meters, the architects divided the architecture up into two buildings; front building and rear building.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

The split area was converted into a peaceful garden in which brought a natural sunlight into the massive architecture and acted as a natural boundary between public area and private area. According to clients’ need which was to separate their residential space from one another, the architects added this garden to be a relaxing linkage between two detached residential spaces.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

The garden’s walls composed of easy-to-find glass blocks allowed sunlight to shine through creating dynamic shadow effects from the movements behind themselves as well as an airy-like sensation. In terms of concealing their own privacy from the prying eyes as well as dust and noise pollution, concrete screen blocks (from the local factory) became the best solution for the facade.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

Composing the multiple patterned concrete screen blocks together screened the pollution yet allowed air flow smoothly; meanwhile, created privacy for people inside without feeling cramped. Align with the garden design, the lighting from the interior could pass through the combination of the concrete screen blocks meaningfully casting countless shadow effects on the architecture.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

.

© EKAR

© EKAR

© EKAR

© EKAR

Multi-Place Gallery

© schmidt hammer lassen architects

The Cloud Pavilion // schmidt hammer lassen architects

Shanghai, China

© Gwendolyn Huisman & Marijn Boterman

skinnySCAR // Gwendolyn Huisman & Marijn Boterman

Rotterdam, Netherlands

+