© JJP Architects and Planners

Multi-Functional Auditorium, National Central University // JJP Architects and Planners

Taoyuan City, Taiwan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Located in the gateway city of Taoyuan, the Central University is endowed with outstanding geographic accessibility. The completion of the multi-functional auditorium as part a new learning complex, designed by JJP Architects and Planners, fulfills the university’s ambition as the city’s “generator of creativity” and promotes interactions between the school and the city to achieve the goal of “Scientific NCU, Humanistic NCU.”

The auditorium is located on the central axis of the campus and is surrounded by a vibrant pine forest.

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

The design concept is based on the image of pine cones, which is used as inspiration for the gradual unfolding of spatial hierarchies that connote roundness and grace. The architectural expression with different textures create various acoustical reflections, which means the auditorium can be used for musical and theatrical performances, assemblies, and other activities.

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

The stage can accommodate nearly a hundred musicians for large-scale orchestra performances. Furthermore, sound reflectors can be strategically employed to enhance the sound of each vocal group. When the auditorium is switched to the lecture or assembly mode, the rear projection setting of the podium can reduce the glare of the audience’s line of sight.

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

Unique amongst large auditoriums, the stage can be utilized as the backstage for outdoor performances, where the audience enjoy the performance from the sloped grass slope in the rear of the building. The auditorium, which can accommodate 1,600 people, is connected through an entry plaza, foyer, art gallery, sky corridor, indoor/outdoor auditorium, to the rest of the complex and campus beyond.

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

The design of the complex promotes sustainable development of the campus, with the integration of the existing contours of the campus and vegetation with surrounding open spaces to facilitate outdoor and semi-outdoor activities. Hence, this interactive artistic platform not only satisfies the variety of needs of the university, but also realize a triple-win strategy for the government, the university and the local residents by creating a cultural destination for all.
.

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

© JJP Architects and Planners

Multi-Functional Auditorium, National Central University Gallery

Read more articles by Architizer
© Chao Zhang

UABB Longgang Exhibition Hall // Atelier XI

Shenzhen, China

© PETITDIDIERPRIOUX

ATHLETES’ VILLAGE JO 2024 // PETITDIDIERPRIOUX architects

L'Île-Saint-Denis, France

+