© Carmody Groarke

Maggie’s Merseyside at Clatterbridge // Carmody Groarke

Merseyside, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Carmody Groarke has designed a new interim Maggie’s Centre with the Clatterbridge Cancer Centre in the outstanding natural landscape of the Wirral, Merseyside. The Centre serves residents of Merseyside, Cheshire and the surrounding area offering free practical, emotional and social support to people with cancer and their family and friends.

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

The new Maggie’s Centre is adjacent to the Clatterbridge hospital facilities and is sited to regard a single, magnificent panoramic view over the farming fields of the Wirral landscape. Each and every room is able to take advantage of this view, as well as looking onto several secluded gardens enclosed by the building’s perimeter.

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

In this way, a series of treatment rooms for communal meetings and singular retreat are created, all with a direct and therapeutic connection to nature. The construction of the Centre takes advantage of radically improvised and transformed site cabins, including the 11m long ‘London Dresser’ commissioned by the Mayor of London for the London 2012 Olympics celebrations.

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

The structures are arranged efficiently together around the position of mature trees on the site. The Centre is enveloped in a bespoke fibreglass wall that creates a mixture of inside and outside spaces and contributes to its unusual identity.

The new building will be one of the first “interim” Maggie’s Centres, with the primary oncology care being eventually moved permanently to Liverpool City Centre.

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

The building’s intended lifespan is only seven years. As such, the temporary architectural intervention will be able to test patterns of patient care in advance of the permanent facility.
.

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

© Carmody Groarke

Maggie’s Merseyside at Clatterbridge Gallery

© Marc Goodwin

Huize Looveld, by Studio Puisto and Bas van Bolderen Architectuur // S tudio Puisto Architects Ltd

Duiven, Netherlands

Q+A: Jeremy Sturgess on Going to Great Lengths to Realize the Glacier Skywalk

Sturgess Architecture won the 2015 A+Awards, Jury Choice and Popular Choice, in the +Engineering Cat egory with Glacier Skywalk. The 15,000-foot-long parabola-shaped cantilever extends over Jasper National Park in the Canadian Rockies, also providing unobstructed views below through its heat-strengthened glass floor.

+