© Zaha Hadid Architects

London Aquatics Centre // Zaha Hadid Architects

London, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Design Concept
The architectural concept of the London Aquatics Centre is inspired by the fluid geometry of water in motion, creating spaces and a surrounding environment in sympathy with the river landscape of the Olympic Park. An undulating roof sweeps up from the ground as a wave – enclosing the pools of the Centre with its unifying gesture of fluidity, whilst also describing the volume of the swimming and diving pools.

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

The London Aquatics Centre is designed to have the flexibility to accommodate the size and capacity of the London 2012 Olympic Games whilst also providing the optimum size and capacity for use in Legacy mode after the 2012 Games.
Site Context
The London Aquatics Centre is located at the south eastern edge of Queen Elizabeth Olympic Park on the new Stratford City Bridge giving pedestrian access to the park from the new Stratford City development and public transportation.
Layout
The Aquatics Centre is planned on an orthogonal axis perpendicular to the Stratford City Bridge.

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

Along this axis are laid out the three pools. The training pool is located under the bridge whilst the competition and diving pools are within a large volumetric pool hall. The overall strategy is to frame the base of the pool hall as a podium by surrounding it and connecting it into the bridge.
This podium element allows for the containment of a variety of differentiated and cellular programmatic elements into a single architectural volume which is seen to be completely assimilated with the bridge and the landscape.

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

The podium emerges from the bridge to cascade around the pool hall to the lower level of the canal.
The pool hall is expressed above the podium level by a large roof which arches along the same axis as the pools. Its form is generated by the sightlines for the spectators during the Olympic mode.

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

Double-curvature geometry has been used to create a structure of parabolic arches that define its form. The roof undulates to differentiate the volumes of the competition and diving pools, and extends beyond the pool hall envelope to cover the external areas of the podium and entrance on the bridge.
The roof structure is grounded at three points of the centre (two points at the northwest end on the bridge; and one single point to the south east end).

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

This structural arrangement ensured 7,500 temporary spectator seats could be installed along either side of the pools in Olympic mode (total 15,000 temporary seats) with no structural obstructions.

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

After the 2012 Olympic and Paralympic Games, this temporary seating has been removed and replaced with glazing panels, leaving a capacity of 2,500 seats for community use and future national/international events, with a significantly reduced pool hall volume.ArchitectZaha Hadid ArchitectsDesignZaha Hadid and Patrik SchumacherProject DirectorJim HeverinProject ArchitectGlenn MoorleySara KlompsProject TeamAlex BiltonAlex MarcoulidesBarbara BochnakCarlos GarijoClay ShorthallErtu ErbayGeorge KingGiorgia CanniciHannes SchafelnerHee Seung LeeKasia TownendNannette JackowskiNicolas GdalewitchSeth HandleyThomas SooTom LockeTorsten BroederTristan JobYamac KorfaliYeena YoonProject Team (Competition)Saffet Kaya Bekiroglu (Project Architect)Agnes KoltayFeng ChenGemma DouglasKakakrai SuthadaratKarim MuallemMarco VanucciMariana IbanezSujit NairSports ArchitectsS+P Architects (London)Structural EngineerOve Arup & Partners (London, Newcastle)ServicesOve Arup & Partners (London)Fire SafetyArup Fire (London)AcousticsArup Acoustics (London)Façade EngineersRobert-Jan Van Santen Associates (Lille) Lighting DesignArup Lighting (London)Kitchen DesignWinton Nightingale (London)Maintenance AccessReef (London)Temporary ConstructionEdwin Shirley Staging (London)Security ConsultantArup Security (London)AV + IT ConsultantsMark Johnson Consultants (London)Access ConsultantsAccess = Design (London)CDM Co-ordinatorTotal CDM Solutions (Cardigan)BREEAM ConsultantSouthfacing (London)Quantity Surveyor & Project Manager CLMContractorsMain contractorBalfour Beatty (UK) Timber sub-contractor Finnforest Merk GmbH Concrete sub-contractor MorrisroePhotography by Hufton + CrowSize/AreaSite Area 36,875 m2Total Floor Area(Legacy Mode)Basement 3,725 m2 Ground Floor 15,137 m2 First Floor 10,168 m2 (Olympic Mode) Basement 3,725 m2 Ground Floor 15,402 m2 First Floor 16,387 m2 Seating Area 7,352 m2Footprint AreaLegacy Mode 15,950 m2 Olympic Mode 21,897 m2.

© Zaha Hadid Architects

© Zaha Hadid Architects

© Hufton+Crow Photography

© Hufton+Crow Photography

London Aquatics Centre Gallery

Read more articles by Architizer
© Hariri Pontarini Architects

Ontario’s Celebration Zone // Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada

SANAA, curved glass façades

Almost Invisible: SANAA’s Minimalistic, Curved Glass Façades

Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa's buildings are nearly invisible but undeniably present.

+