© Jakub Certowicz

Living-Garden House in Katowice // Robert Konieczny KWK Promes

Katowice, Poland

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The house was built in Katowice, Poland. The form and materials represent local traditions – of Silesian worker settlements featuring red masonry walls and asphalt-lined gable roofs. Moreover, local plans enforced traditional development, which was, however, ultimately transformed – to ensure maximum privacy, the ground floor was set parallel to the road for the building to isolate the backyard garden from the road, whereas the first floor was shifted at 90 degrees to overhang and penetrate the garden.

© Jakub Certowicz

© Jakub Certowicz

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

The building has thus acquired two faces. Street-side, it is enclosed, inaccessible, raising the comfort of its residents, guaranteeing maximum intimacy. In turn, garden-side, it is full of glazed surfaces overlooking the environment. A living-garden is created under the ledge. On warm days, after removing the glass partitions, indoor space merges with the garden, the flooring transforms into grass.

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

The magnificent ledge rests on two reinforced concrete walls covered with stainless steel to produce a dematerializing effect. Indoor space penetrates the garden both physically and deceptively.
Wall fragments in the living section meet the expectations of investors to form a piece of intimate space (a home cinema is created after closing the curtains).
The first floor is the night section overlooking terraces located on the flat roof of the ground floor..

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

© Robert Konieczny KWK Promes

Living-Garden House in Katowice Gallery

Read more articles by Architizer
© ALKF+ (Andrew Lee King Fun and Associates Architects)

Kirkmichael Primary School // Holmes Miller Architects

South Ayrshire, Scotland, United Kingdom

© The Purple Ink Studio

KINGS HOUSE APARTMENTS // The Purple Ink Studio

Bengaluru, India

+