© Cunningham Architects

House in the Garden // Cunningham Architects

Dallas, TX, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The House in the Garden is a free-standing addition to an elegant modernist house on an adjoining lot. Several existing Red Oak and Elm trees were incorporated into the garden design, whereby both lots contributed to the formation of a larger garden en masse. A modern two story box, the house is clad on three sides with a rainscreen system, utilizing Ipe hardwood that will weather over time to a silver-grey sheen.

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

The south façade is glazed in frameless, insulated glass units incorporating two 8 foot wide sliding glass doors. A 14 foot cantilevered roof protects this façade from the harsh Texas sun while serving as a porch to the glass-tiled swimming pool. There is a guest bedroom and painting studio on the upper level.

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

Downstairs, the concrete floor and exterior deck provide a seamless transition from the living room to the garden. The house provides ample space for part of a larger collection of art and automobiles. At 5250 sq. ft., the House in the Garden is barely discernable from the street as it is discreetly set back behind a stainless steel mesh and recycled glass privacy wall.

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

Illuminated from within, the glass wall gives no indication of the urban oasis behind it..

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

© Cunningham Architects

House in the Garden Gallery

Read more articles by Architizer
© Cunningham Architects

Wimberley Residence // Cunningham Architects

Nestled on the edge of a bluff in the Texas ...

View towards ocean - © Griffin Enright Architects

Point Dume Residence // Griffin Enright Architects

Malibu, CA, United States

+