© MIZUISHI Architect Atelier

House in Nukuikitamachi // MIZUISHI Architect Atelier

Koganei, Japan

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

This house was planned in the deepest part of a site divided into three.Because it was expected that next buildings approach in the east and west, I aimed at the house which wind and looking could pass in the north and south direction. Residents are husband and wife, two little girls, two dogs, three cats.They had many personal things, but when I saw the overflow condition of their things,I thought It is good exactly for them just like “they are not worry,even if they do not tidy up” rather than they keep a thing in storage exactly.

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

The long side direction,walls of east and west is closed.The short side direction,walls of north and south is open by making the minimum structural narrow walls of 600 mm continue at both ends. I call a stracture wall area by this narrow wall “FUTOKORO” ( FUTOKORO means recess space among something in Japanese ).

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

This “FUTOKORO” changes that role variously, becoming furniture, such as storage, a working table, and a desk, or becoming a pet’s room or extension of the room, closing with curtain or opening.I can say the wall with the thickness that the life of the resident was reflected.The whole house is connected,by excursion line of flow which is course by stairs and a wellhole in the center,and by lowering the north side floor of the level+1 in regulation of setback-line.

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

And I arranged a gap and the opening to be able to come to variously from stairs and a wellhole.On the south side,the big earthen floor which served as the entrance is made in one with a terrace,and outside environment is drawn in the inside by being enclosed with a wood lattice.

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

The lattice prevents the escape of pets and controls eyes and sunlight from the outside. This earthen floor unifies the inside and outside by opening a large orificial window, and it is in the place that can interchange with pets.I think that “FUTOKORO” changes variously in their living and they will live happily with coexisting with pets or things in this house..

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

© MIZUISHI Architect Atelier

House in Nukuikitamachi Gallery

Read more articles by Architizer
© DAVID FRUTOS

WESTON HOUSE // Antonio Maciá A&D

Altea, Spain

© Architekturfotograf Rasmus Norlander

House B. // E2A Piet Eckert und Wim Eckert Architekten

Stäfa, Switzerland

+