© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

FSW Coffee // Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

Taipei City, Taiwan

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

BackgroundCoffee industry has been in an unprecedented booming state locally and globally. This trending culture is supported by well-told stories and fascinating presentations from serving, graphics to spatial design. Simply a good cup of coffee is not enough for the retails to gain a margin given the competitive environment. Customers want ever fresh and diverse experiences while exploring shops.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

Our client, the shop owner, head barista of Fifteen Steps Workshop, enquired us to renovate his shop in a novel way to further boost his brand on the map. Spatial reinterpretation of the coffee roaster and shop tasked us at a commercially bustling district in Taipei. ContextsOur site as an 80 sqm former office space at the corner ground floor of a mixed-use building is located on route to nearby trails from the CBD area of Taipei.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

Strolling around are businesspeople, nearby residents as well as casual hikers who approach the shop with very different mood and pace. Concept / Design While most coffee joints did their best to showcase its interior and bustling scenes with a rather open plan, our client intended to turn his shop into a quality espresso bar with an on-site roastery and an invite-only event space hidden from the street.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

We divided the space accordingly and created a semi-open street pocket space for the standing bar at the storefront which invites customers to step in and enjoy a quick sip, while the front steps and landing area adjacent to sidewalks welcomes a casual sit-and-drink. The intended open layout allows breeze from the nearby hiking trail to be enjoyed along with the coffee aroma.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

As for environmental concern, the carved-in plan reduces the area of enclosed interiors which contributes to less AC usage. The layout also takes advantage of the corner location to create a takeaway window by the pedestrian friendly side lane. As a request from the client, the bar working area, the roastery and the multi-purpose room must be secured and invite-only with certain privacy.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

This tasks our design as we suggest the interior activities better be revealed rather than blocked. This is where sought-after materials come into play. We adapted polycarbonate panels with desired opaqueness framed with precisely fabricated painted steel frames as the main intervention which serves as spatial dividers and light diffuser for an incredible illuminating effect on both interior and exterior given different hours of a day.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

Given budget and regulation constrains, most area of the exterior finish was left untouched as a poetic contrast to our interventions. The purpose of the multi-function room was better defined as we incorporated those light induced panels. Cupping seminar or lecture programs will be held from time to time with the activity vibes “revealed” to street passer-by via silhouettes and sound which is teasingly contagious.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

During the daytime, customers are invited inside to enjoy their coffee at their slowest pace. Indoor gardening is curated for a meditating ambience. Apart from enjoying the coffee at the standing bar or outdoor seating, another exceptional coffee drinking experience is served behind the scenes. The overall design gives a rational yet dreamy picture thanks to the novel material reinterpretation and precise fabrication.

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

We let the subtle elements do the talk. Color matters. Translucency matters. Geometry matters. So do perceptions from taste bud to the sense of time. .

© Phoebe Says Wow Architects Ltd.  /  PSW建築設計研究室

© Phoebe Says Wow Architects Ltd. / PSW建築設計研究室

FSW Coffee Gallery

Read more articles by Architizer
© TA+A

TA+A Design Graceful Floating Arcs for Sameura Tent Park

Kochi, Japan

Playing With (Architectural) Perspective: This Year’s One Photo Winner Dazzles With Disorientation

Jean-Claude Ardila's winning photograph uses an unfamiliar view of a familiar building to meditate o n the way that architecture frames our lives.

+