FORMSTELLE

Töging am Inn, Germany

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Located at the entrance of a former aluminum plant, the FORMSTELLE provides evidence of a successful structural transformation from heavy industry towards the use by architects and designers. The floating, single-storey pavilion, placed under huge ancient trees, shows an altered handling of the material aluminum in an industrial region undergoing transition.

A smoothly running honeycomb structure calculated in a parametric process,gives the building its contemporary appearance. The implementation of the design concept through construction to specifically lasered facade panels was only feasible through one universal digital process. A particular challenge was the tension between the metaphorical design idea on the one hand and the legal requirements for optimum natural lighting of workplaces on the other hand.

The hexagonal joint line follows the scheme of the original draft and supports the homogeneous appearance of the facade. Another special feature is to be found on the flush glazed south facade of the building – the 400kg panels can be extended automatically in alignment and therefore provide both for a high ventilation cross section as well as for a neat appearance of the facade in the open state.

According to the integrative approach of the FORMAT ELF ARCHITEKTEN, the interior design follows the basic ideas of the exterior. Design principles are the white surface and the black accents of the cut surfaces, analogous to the building?s outer appearance. Hence for example the specially designed desks with their white envelope and the black, diagonal cuts take after the layout of the south facade.

Black cubes rhythm and zone as a central spatial element the interior, a white ground structure ensures light-filled spaces even in the depth of the building. Appropriate to the working manner, a combination of vacancies and cellular offices enable creative work in all its facets..

FORMSTELLE Gallery

Read more articles by Architizer
© RTKL Associates Inc.

The MixC in Shenyang // RTKL Associates Inc.

Shenyang, China

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Exhibition Center of Sherbrooke // CCM2 Architectes

Sherbrooke, Canada

+