© Aughey O'Flaherty Architects

Fethard // Aughey O’Flaherty Architects

This project is a new house on a site by …

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

This project is a new house on a site by the sea in Wexford. The site is located on a headland, Baginbun Head, aprotected scenic amenity area. It contains a Norman wall and is bounded on 3 sides by cliffs and sea.The challenge was to deal with the potentially conflicting objectives of creating a home that was sensitive to thisbeautiful landscape and that also made the most of it.The form of the house is a simple L shape.This is a response to function, the path of the sun through the day and to the wind.The living accommodation is located in one wing, which is dual aspect and avails of the east west orientation.The bedroom accommodation is located in the other wing and avails of the north south orientation.The entrance and services are located in the intersection of the two wings.

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

This square intersection has a low ceilingheight to enable a roof terrace, positioned above. This is open to the sky and concealed within the roof profile.The building is kept low and the L shape plan is rotated to avoid the prevailing winds, regularly wild, from the sea tothe west. The two wings protect and shelter a south facing garden which completes the square.
3 external covered spaces are cut into the L, in the form of niches, of varying depth.

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

The entrance porch is located ina recess on the more public, northern side.A south facing terrace opens the bedroom wing to the garden.A long west facing covered porch opens the living room wing to the wonderful landscape and the views of sea andsunset to the west.The building was designed to be energy efficient and cheap to run.The house is a combination of new and traditional construction technologies.

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

The house is a super insulated air tightprefabricated timber structure, slowly wrapped in a local random rubble, sitting on a polished concrete base.Its layout and detail were guided by the principles of sustainable design.The use of natural light is integral. There are tall ceiling heights and large areas of full-height-glazing and slidingscreens located to maximize the solar gain.

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

The east, west and north façades are exceptionally thermally efficient. Itwas designed with a marsh grass roof to increase thermal efficiency and link it with the ground.The house is 260m² in size. The design process began in Jan 2008 and the house was completed June 2012..

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

© Aughey O'Flaherty Architects

Fethard Gallery

Buzz for Brands: 3 New Categories Announced for the 2022 A+Product Awa rds

With three exciting new categories, the A+Product Awards look a little different this year.

© Iwan Baan

Celebrating the Brightest Minds in Lighting Architecture

Great building design doesn’t stop at the architecture. As the prestigious Lumen Awards proves year after year, thoughtful lighting of the architecture can also be key in the design’s success. At the 48th annual Lumen Gala in New York City this month, the Illuminating Engineering Society (IES) honored 14 projects for excellence in lighting design…

+