Fancy Pants Store // Quirk Studio

Mumbai, India

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

 

Text description provided by the architects.

The new retail store designed for the brand is located in Bandra, an upscale suburb of Mumbai. The design of the store aims to celebrate the ideology of the label that is tailored specially for women. This is the second store designed by Quirk Studio for the brand ‘Fancy Pants’, whereas the first one was designed as an appointment-only store in Juhu, Mumbai.

By reflecting the character of the brand, the vibrant interiors create spaces that are flamboyant, chic and feminine all at once.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

As soon as one walks into the store, the entrance is accentuated by an LED signage that showcases the brand’s ideology, “Be Fierce Be Fancy”. Keeping in mind that the brand has evolved and grown as a company over the past three years, the client brief was that the design needed to communicate the maturity of the brand and women across all ages would feel encouraged and inspired to visit the store.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

The store is laid out with a combination of visual stimulation, with products on display forming the focal points. The store is conceptualised using the brand’s colour, hot pink, with contrasting highlights in emerald green, that act as bold pops of colour to bring a stark contrast to the entire space, with underlying hints of blacks and whites in the form of stripes.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

These colours extend to the organically designed furniture pieces that bring together curves and bold textures without cluttering the visual experience. The inspiration for these curves is drawn from the ‘Fancy Pants’ belief in the celebration of curves. Its’ apparels come in all sizes, so that every woman, regardless of her body shape, has the option to wear what she loves and desires.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

This core value finds manifestation in the design through various elements. The dynamic, contrasting combination of colour tones, along with the emphasis on the curved design details, perfectly augments the drama within the store, making it a visually inviting, spatial experience. The vibrant interior is complemented by subtle terrazzo-style flooring, throughout the 300- square foot area that creates the foreground for the design.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

A high-ceiling helps to create the adequate volume which is accentuated by the baby pink, wall panelling on either side of the store. The brass-finished racks and tables further add elegant and sophisticated details to the aesthetic, while retaining a contemporary visual look. The bespoke table with a black countertop sits in the middle of the store, houses the brand’s accessories inside its pull-out drawers.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

The use of classical arches throughout the store lends an artistic and understated look and feel, reminiscent of the shopping arcade. The two dressing rooms with semi-circular cutout walls, rendered in vivid hues of hot pink, baby pink, and emerald green, provide a textured backdrop towards the end of the store.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

The pink colour is also carried forward in the drapes of the dressing room.

The track lights and recessed downlights that run across the ceiling offer optimal illumination and transform the entire retail space into an uplifting and delightful shopping experience for the users. Interestingly, a dummy vending machine is installed inside the store to create an exciting and leisurely experience for users, and serve as a fun design element within the space.

© Quirk Studio

© Quirk Studio

While the store is filled with warmth and visual stimulation, the space is designed for a seamless shopping experience..

© Quirk Studio

© Quirk Studio

Fancy Pants Store Gallery

Smart Inclinations: 8 Stunning Structures Shaped By Their Sloping Site s

Despite constructional challenges, hilly, inclined sites can inspire new architectural possibilities that just aren't possible on flat terrain.

© A&M ARCHITECTS

Aposperia Memorable Living // A&M ARCHITECTS

Karpathos, Greece

+