© Loïc Picquet Architecte

Extension C, Saint-louis // Loïc Picquet Architecte

Saint-Louis, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

Photographe
: 
Stéphane
 Spach
Located
 in
 a
 residential
 area
 of
 Saint-­Louis
 (France),
 this
 renovation
 project
 focuses
 on
 the
 thermal 
 improvement 
of 
a
 working­class
 house 
and 
on 
the
creation 
of
a 
smal l
extension
 to 
it 
kitchen.
To
 make
 economies
 on
 the
 budget,
 the
 extension
 is
 supported
 on
 the
 old
 concrete
 patio
 and
 gives
 it
 thus
 its 
 dimensions.
 The
 framework
 of
 the
 extension
 had
 to
 remain
 light,
 that’s
 why
 the
 wood
 was
 chosen
 as 
 the
right
material
to
build
it.

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

The
project
approach
is
that
the
kitchen
may
be
a
part
of
the
garden
and
vice­versa.
Thus,
the
entire 
 ground
floor
is
re­organized
to
enhance
the
projection
of
the
kitchen
into
the
garden.
A
large
opening
is 
 also
 done
 on
 the
 northeast
 facade
 (this
 orientation
 does
 not
 require
 the
 set
 up
 of
 a
 special
 thermal 
 protection
because
the
sun
disappears
from
the
front
in
mid­morning).

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

To
 create
 a
 connection
 that
 allows
 kitchen
 and
 garden
 to
 be
 part
 of
 one
 and
 other,
 a
 fully
 transparent 
 wall
 was
 built
 with
 a
 large
 bay
 window
 with
 a
 frame,
 which
 applied
 from
 the
 outside,
 disappears 
 completely
 inside.
 This
 “invisible
 wall”
 is
 then
 punctuated
 with
 an
 opening
 for
 ventilation.
 The
 window 
 seems
 to
 float
 in
 the
 facade
 since
 it
 is
 applied
 directly
 in
 the
 glass.
 This
 unique
 and
 revolutionary 
 process
 was
 a
 real
 challenge
 in
 its
 implementation.
 This
 “invisible
 wall”
 offers
 to
 people
 who
 see 
 through
it
a
surprise
involving
an
unusual
and
sensitive
experience.

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

To
access
to
housing,
a
staircase
was
built
on
a
concrete
volume
with
sleek
dimensions.
Its
texture
and 
 massiveness
contrast
to
the
glazing
giving
both
a
smooth
harmony.
The
access
building,
made
 entirely
 of
wood,
is
coated
with
larch
cladding
pierced
by
a
multitude
of
stars,
reflecting
in
an
imaginary
way
the 
 sky
we
can
see
at
night
through
the
kitchen.
.

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

© Loïc Picquet Architecte

Extension C, Saint-louis Gallery

Read more articles by Architizer
© Loïc Picquet Architecte

Maison L, Altkirch // Loïc Picquet Architecte

Dijon, France

© Colizza Bruni Architecture

The Hintonburg S I X // Colizza Bruni Architecture

Ottawa, Canada

+