© CMC ARCHITECTS

Engel House // CMC ARCHITECTS

Karlovy Vary, Czechia

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

ENGEL HouseAuthorVit Maslo, David Richard ChisholmCMCARCHITECTS LocationIn a small community in the Western region of the Czech Republic, not far from the spa town of Karlovy Vary, this villa was designed as a recreational house for an accomplished man, his family and friends. The architect’s intention was essentially to assimilate the romantic context of this small village, posited just under the massive cliffs and ruins of a Gothic castle, where the town originated.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

Andelska Hora (originally in German Engelsburg), belongs to a protected area of the country, and sits above 600 meters in altitude. The local climate, as one could expect, has dramatic extremes. The concept of this villa evolved from traditional forms of Czech village living typologies, which include ‘saddle’ or A-frame roofs made from wood timber construction.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

The design brief was of course for a completely modern recreational villa, for both summer and winter seasons. The land plot is 2 163m2 and has ideal South orientation, approached from the North, with fabulous views of the regions ‘waves’ of green hills. The built-up footprint of the villa is 346m2.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

CompositionAfter careful analysis of the site and surroundings, a ‘cross’ configuration was proposed in plan, with double-height massing of the main functional components of the villa. The crossing forms are flat-roofed and one floor in height, containing secondary or support spaces. The orientation is North-East/South-West for the axis of the main body of the villa.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

The basic planning principle allows for a simple and clear entry court, off the local street, with easy garage access. This resulting ‘L’ shape forms a semi-enclosed space, giving ground-floor orientation and an excellent view to the open countryside. DispositionThe main living space is in the South-West end of the double-height volume, which also includes an open gallery to the upper level.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

The living style is informal, with the kitchen-dining also oriented to the roofed, outdoor kitchen and entertaining area. Separating the living room from the kitchen area is a towering black metal fireplace with glass doors, which is a main feature of the well-proportioned space. The side wings of the ground floor, which form the cross in the plan, have master bedroom, study and service functions.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

The upper level of the main villa body, with its open gallery to below, has three guest bedrooms and bathrooms. InteriorThe villa brief asked for wood timber construction, made from massive wood beams and panel walls, which ultimately form the ‘wood-living’ concept of the house. The wood panel wall system is left exposed to view, with a light white-toned stain, elegantly contrasting the dark wood floor and wall cladding.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

The primarily wood interior is contrasted with metals, both finished and unfinished, and features decorative lighting made from Czech crystal. Bathrooms are generous, but simple in design, also with contrasting, large format ceramic tiles in dark brown and beige colors.FacadesThe façade materials were selected so as to fit well into the context and have lasting beauty.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

The forms and materials concept attempts to assimilate simpler, utilitarian objects and buildings common in the region. The vertical ends of the main villa body are from recycled, charred Spruce wood, and the East-West façades are clad with standing seam, pre-oxidized RHEINZINK. The lower crossing wings are clad with CORTEN, or rusted steel sheets, which give the feeling of workshops or shed-like service buildings supporting the main living spaces.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

GardensGenerally, the landscape is composed of existing trees and new indigenous plants, complimented with low-maintenance, succulent types of bushes and flowers. The swimming pool is oriented South-West, and, like the villa, is warmed with a heat pump system. Terraces have Ipe wood, which ages quite well and has very good durability.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

AUTHOR: Vit Maslo, David Richard ChisholmCONTACT: vit.maslo@cmca.cz , www.cmca.cz, fcb CMC architectsPROJECT ARCHITECT: Jan HrebicekCOLLABORATORS: Dan Simpach, Gabriela SekyrovaARCHITECT of RECORD: CMCARCHITECTSREALIZATION: CMCARCHITECTS, BAUSTAV a.s.INTERIORS: ALNUSCOMPLETED: 2016-2017PROJECT SIZE: 346 m2SITE SIZE: 2 163 m2PHOTOGRAPHY: BoysPlayNice www.boysplaynice.com.

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

© CMC ARCHITECTS

Engel House Gallery

Read more articles by Architizer
© vasco lopes arquitetura

Miralta Residence // vasco lopes arquitetura

São Paulo, Brazil

© Yazdani Studio of Cannon Design

Gates Vascular Institute // Yazdani Studio of Cannon Design

Buffalo, NY, United States

+