© Cumulus Studio

Cradle Mountain Visitor Centre // Cumulus Studio

TAS, Australia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Cradle Mountain Visitor CentreTasmania, AustraliaSharp geometric forms beckon to a honeyed caveCradle Mountain Visitor Centre is a building of contrasts. It’s imposing but harmonious. It’s an abstract interpretation of nature. And it’s modern with a rightness unrooted in time. Most surprising of all, perhaps, is how the raw exterior unwinds into a warm, soft, delicate timber lining.With wild rainforests, rolling grasslands and roaming Tassie Devils, it’s no surprise Cradle Mountain entices a surging number of visitors.

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

But how can you design a meaningful visitor experience in a footprint never intended to accommodate that number of guests? The Visitor Centre is the first development in a major plan to reimagine the iconic Cradle Mountain experience.

The Visitor Centre offers a warm alpine welcome to reflect both the sense of rugged-up anticipation on arrival and the distinctive Cradle Mountain geology.

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

The sculptural, wilderness-inspired development includes an orientation building, commercial services base, shuttle bus shelter and coach transit centre. At every turn, we aimed to honour the significance and sensitivity of this world-renowned national park.Materials to mirror natureWe designed the buildings to feel grounded, as if carved from a solid rock by a glacier.

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

The umbrella rain-screen form references the folding angular geology of the site, inviting visitors into the cave-like timber interior.
The choice of timber for the interior was about the poetics and qualities of the place. Because timber is natural, guests feel connected to nature. It often evokes a response other materials don’t.Measured tourists footprintsThe design required an in-depth understanding of visitor movements across the site.

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

It needed to accommodate the wide gap between peak and average visitor numbers and feel inviting in both cases. Our intuitive way-finding strategy creates a flow to subtly guide visitors while they interact with site interpretation and visitor information. We used a hierarchy of space that organises services but lets the staggering natural setting sing out.

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

No mountain high enoughThe Visitor Centre design went through many iterations as more stakeholders saw the project’s potential. But we’re proud the essence and guiding goals remained constant throughout, even as other aspects shifted around them. It’s quite a feeling to walk inside the sculpted interior timber cave, a completely unexpected gem inside the building.

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

Whilst the triangulated timber volume’s complex geometry proved a technical challenge, it’s all the more satisfying to admire it now knowing the hard work involved. .

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

© Cumulus Studio

Cradle Mountain Visitor Centre Gallery

Read more articles by Architizer
© Tzannes

Darling Square North // Tzannes

Little Hay Street & Harbour Street, Haymarket, Australia

How Demar Matthews Is Building a Black Aesthetic in Architecture

Designer Demar Matthews is forging a new future for architecture and design through a Black lens.

+