© Cedrus Studio

Cedrus Residential Building // Cedrus Studio

Tehran, Iran

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Design Philosophy and Process
The design team worked closely with client on this project to understand their requirements and achieve the best design outcome.
The highlight of client’s brief was having a grand entry and a sophisticated and eye-catching facade, this led the design team to adopting traditional Iranian architecture and landscape design methodology and elements to channelize those requirements without sacrificing the initial design intent.

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

Design Process
As shown in the diagrams the design started with a solid mass which was later broken into separate levels and a distinctive timber awning was added to the top in order to achieve maximum visual impact.
Inspired by traditional Iranian architecture, a special design treatment was incorporated into the lower two levels to facilitate a visual interaction with street scope.

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

The entry was extended out and emphasized on by incorporating Iranian architectural elements which resulted in a more open and inviting space.
Another clever strategy was the building site’s contribution to public open space by introducing a set back on the southwest corner of site and optimizing the border line angles following the building’s dominant lines on the floor plan.

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

Unit floor plans have generous proportions and designed around an open and fluid space for kitchen/ living area with abundant landscape views and a semi-secluded space for bedrooms.
Luxurious joinery, finishes, fittings & fixtures in amenities and ample storage add to the appeal of these units.
This was how Cedros Residential Complex was transformed into Cedros Mansion….

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

© Cedrus Studio

Cedrus Residential Building Gallery

SketchUp for iPad Will Change the Game for Architects on the Go

The latest version of SketchUp was explicitly designed with iPad’s touchscreen in mind.

© BAEB - Bureau d'Architects Emmanuel Bouffioux

ETTERBEEK CITY HALL // BAEB – Bureau d’Architects Emmanuel Bouffioux

Brussels, Belgium

+