© Rafael Vinoly Architects

Carl Icahn Laboratory, Lewis-Sigler Institute for Integrative Genomics // Rafael Vinoly Architects

Princeton, NJ, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The mission of the Lewis-Sigler Institute for Integrative Genomics is to conduct pioneering research into fundamental questions of biology by integrating perspectives and analytical tools of molecular biology, chemistry, physics and computer analysis. To help achieve these goals, the Carl Icahn Laboratory, among the first fully integrated labs in America, was designed to unite researchers from a variety of disciplines and encourage a free exchange of thoughts and findings.

The facility accomplishes this with a large central atrium at the heart of the building, a social place where researchers and students can meet in formal and informal conference areas, sparking the impromptu discussions that lead to collaboration and new research paths.

© Rafael Vinoly Architects

© Rafael Vinoly Architects

© Jeffrey Totaro

© Jeffrey Totaro

The atrium looks onto a large, ellipse-shaped campus quad through a curved, two-story glass curtain wall that introduces natural light deep into the center of the building. In order to minimize thermal loading on the mechanical systems, a series of thirty-one 40-foot-tall, computer-controlled aluminum louvers track the movement of the sun to provide optimal shading to the south-facing curtain wall at all times, creating a dynamic interplay of light and shadow in the atrium throughout the day.

The “loft-like” laboratories are arranged along the north and eastern elevations of the building.

© Rafael Vinoly Architects

© Rafael Vinoly Architects

© Rafael Vinoly Architects

© Rafael Vinoly Architects

With open floor plans, modular partitions, 12-foot-high ceilings, interstitial mechanical stories, and demountable casework and lab benches, the laboratories are designed for maximum flexibility over time as research needs change to keep up with the pace of genomic science. Clerestory windows introduce abundant daylight into the laboratories and faculty offices, creating a welcoming research environment.

With a significant outdoor pedestrian route passing between the louvers and curtain wall, and with cladding designed to transition between the architecture of the university’s science facilities and its more traditional stone structures, the new building is seamlessly integrated into the campus, creating a prominent home to promote the institute and inspire scientific inquiry..

© Jeffrey Totaro

© Jeffrey Totaro

© Rafael Vinoly Architects

© Rafael Vinoly Architects

Carl Icahn Laboratory, Lewis-Sigler Institute for Integrative Genomics Gallery

Read more articles by Architizer
© François Lichtle

Atelier Pam&Jenny // L’Escaut

Uccle, Belgium

Must Be Something in the Air: Your Midweek Must-Reads

Lofty Ambitions: For his graduation project, Bartlett student Alex Sutton has developed a proposal f or integrating airports into the fabric of the city in the form of a series of elevated runways in the heart of Stockholm (pictured above). The brief was to “develop a utopian dream and consider the steps necessary to make it…

+