© Barker Associates Architecture Office

Brooklyn House // Barker Associates Architecture Office

Brooklyn, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

This semi-attached 25′ wide wood frame house is located on a lot with a driveway and two story hayloft in the rear yard. The building was demolished to its foundations, rebuilt and expanded to create a modern, light-filled custom cedar clad volume housing a social family of five with huge interconnected interior spaces that manage to incorporate touches of reclaimed materials, restored elements and contextual details.
The rectangular volume of the building is eroded at the corners to accommodate access points and allow light into the site.

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

An entry porch is carved from the southeast corner to allow diagonal views toward Prospect Park, one block over. A secondary porch at the northwest corner allows access to the house from the rear yard and patio. The northeast corner of the roof is sliced at an angle to allow light to penetrate into the yard and interior.

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

Inside, the open plan living-dining-kitchen space includes a mix of minimal modern detailing and rich textured materials and reclaimed elements. The loft-like volume of the living space incorporates reclaimed wood beamed ceilings, highly-figured walnut floors, and large double-hung windows, and a stone-wrapped gas fireplace. The grand walnut-clad stair that spills into the space has a stainless steel balustrade.

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

The four-bedroom second floor is divided into children’s and parent’s wings separated by a pocket door. Toward the front, the master suite has a bedroom with wraparound views toward the park that are partially shielded from view by a large locust tree, a large skylit bath with a windowed shower room, and a windowed walk-in closet.

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

The children’s rooms are each distinguished by the varying roof line at the rear of the house. The basement rec room has a floating projection wall separating social space from storage. The hayloft was reclad with stucco and new door and window panels. A garage was demolished to create an enlarged fenced rear yard, with a gate connecting to the neighboring yard..

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

© Barker Associates Architecture Office

Brooklyn House Gallery

Call For Entries: Ireland Meditation Mine Competition

Turn an Irish industrial and archeological masterpiece into a retreat and meditation destination for a chance to win a share of €15,000.

© Patterns, MSA (Maxi Spina Architects)

Jujuy Redux // Patterns, MSA (Maxi Spina Architects)

Rosario, Argentina

+