The barn house - © Kwint architects

Barn House Eelde // Kwint architects

Eekhoornstraat, Eelde, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Barn House Eelde is designed by Aat Vos, silo.shapes http://www.siloshapes.comThe task of conceiving a private home in the countryside south of Eelde raises the question as to how far the existing typology is suitable, without resorting to historicising architecture. This local typology is strongly determined by the simple Drenthe barn: straightforward, at a right angle to the road axis, centred in the countryside, without a privacy layer, functional, a single construction layer with roof.

The barn house - © Kwint architects

The barn house - © Kwint architects

The houses rises up between the trees - © Kwint architects

The houses rises up between the trees - © Kwint architects

Farms fitting this description have already existed for centuries.Due to the departure of farmers from the countryside and the arrival of urban dwellers with a desire for space, many old farms are being used as and reconverted into residential farms, without altering this typology. However, at the moment that the need for replacement development arises for this new function, the question comes up whether or not a private home can be conceived within this traditional description by incorporating modern-day demands with comfort, privacy, and a subtle transition from exterior to interior.
The design responds to this by, on the one hand, embracing the classical typology and, on the other hand, developing the new living demands.

View from the sun deck - © Kwint architects

View from the sun deck - © Kwint architects

Loggia - © Kwint architects

Loggia - © Kwint architects

A layer of wooden blinds covers both interior and exterior spaces: A house is situated within a wooden barn. By creating covered exterior spaces at essential positions within this layer, a subtle transition from interior to exterior is created (ensuring privacy and comfort), without abandoning the prominent image of the Drenthe barn.

View from the loggia on the fields - © Kwint architects

View from the loggia on the fields - © Kwint architects

The house situated on the sun deck - © Kwint architects

The house situated on the sun deck - © Kwint architects

In this way, the new art of living is seamlessly incorporated into the classical countryside, and the visual character of the countryside remains intact.
The wooden layer consists of large shutters or arched doors, which can be manipulated at will to regulate privacy and protection from the sun. In this way, a lively image is created, harkening back to the old farm dynamic: The farm’s appearance is still changing due to the effects of usage.
The plan also envelops a landscape design, which manifests and brings to life the transition from nature to culture.

Loggia - © Kwint architects

Loggia - © Kwint architects

Dressing room - © Kwint architects

Dressing room - © Kwint architects

The barn house is placed on a large wooden platform on the border of the designed garden and the agricultural countryside, acting as a connecting element of the land’s old and new functions. By introducing this contrast, a new harmony is created, naturally anchoring the history of the countryside’s changing function at this location..

Kitchen - © Kwint architects

Kitchen - © Kwint architects

View from the void on the living room - © Kwint architects

View from the void on the living room - © Kwint architects

© TheShar

Sepid // TheShar

Qom, Iran

Hardbound Inspiration: Presenting the 2016 A+Award Winners by Phaidon

Through a continuing partnership with Phaidon – the premier global publisher of the creative a rts with over 1,500 titles in print – Architizer will once again compile this year’s Jury and Popular Winners of the A+Awards into a hard cover book. The book is available for pre-order, and will be available for purchase at the…

+