© Birdseye

Bank Barn // Birdseye

VT, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Located on a hillside meadow in rural Vermont, Bank Barn is a new residence conceptually inspired by the eponymous regional farm structures built into the banks of hills. At Bank Barn, a weathered cedar gable form is situated atop two 160’ linear concrete retaining walls. Utilizing the sloping topography, the support spaces and garage entrance are concealed below grade to create an extended plinth for the floor above.

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

The main floor features an open living arrangement in a minimalist palette of exposed steel, plaster, concrete and curtainwall with expansive and uninterrupted views beyond. The concrete walls extend the living space outside with decks, green roof, hot tub and fire pit. Inside, a central freestanding steel staircase provides a sculptural pathway to the ensuite bedrooms above.Bank Barn required intensive energy consultation and modeling as a central element of the design process.

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

Early in the design process the house was modeled to assess the design in terms of energy efficiency, thermal comfort and visual comfort. This modeling determined the exterior envelope features and performance requirements, including thermally separated r-40 walls and an r-60 roof, closed-cell polyurethane foam cavities, target air-tightness of 0.6 ACH @50 pascals and a high performance, triple glazed curtainwall with a specified 0.15 u-value.

As the design developed the residence was additionally analyzed to help determine the mechanical system design and specifications, both from an annual energy usage perspective and from a life-cycle cost analysis.

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

The final design, an electricity-based energy system with geothermal heating and cooling through water-to-water and water-to-air systems as well as heat recovery ventilators, was peer reviewed to confirm equipment sizing and performance. The project was designed to be a net-zero residence pending a future 18 kw solar array..

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

Bank Barn Gallery

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

housing abragão // fala atelier

Penafiel, Porto District, Portugal

© Michael K Chen Architecture

Micro Living with Hafele // Michael K Chen Architecture

New York, NY, United States

+