© Compass Architekti

Bachledka – Summit Facilities // Compass Architekti

Bachledova dolina, Ždiar, Slovakia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The site is located at the top of Mala Poľana on the ridge of Spišská Magura. The area provides a variety of activities such as skiing, hiking, biking and a sightseeing route – The Treetop Walk.Up to 6,000 visitors a day come here on certain days.The aim of the proposal was to provide facilities for these activities.Access to the site is provided by the tourist route or by three cableways from adjacent villages, Bachledova dolina, Malá Franková and Jezersko.We tried to minimize the mass at the top of the hill, leaving only the necessary cableway control and the treetop walk exit object.

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

The rest of the building is embedded into the hillside and the only visible facades are those glazed, providing light and a view of the mountains. This was made possible by the ideal shape of the terrain – the slope is oriented to the south towards the Belianske Tatry. We achieved blending with the surrounding terrain with a green and sloped roof at the level of the hill plateau.
A big challenge was to get barrier-free access from the upper plateau to the lower level of the restaurant terrace and further to the treetop walk entrance.

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

We achieved this by using an exterior staircase through which a ramp traverses. Such a solution saved a lot of space on the most important southern facade. The repeated detail of the “rampstairs” also minimizes the number of prefabricated concrete parts. Due to the shortening of the length of the “rampstairs”, the entire roof-plateau is sloped towards it.

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

The broken and sloping ceiling in the interior is therefore derived from the need to merge with the terrain and from getting fluent pedestrian paths. Central position on the south facade of the “rampstairs” allowed direct walking route and it divided the main facade into two parts- the restaurant and the apartments.

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

The lowered space under the “staircase” was used as indoor play area. An universal space for play resembling forest was created with the help of birch trunks and nets.
The great depth of the underground space required the use of skylights. We also combined them with a bench to protect the glass from skiers.The basic surface materials are concrete and wood.

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

The local spruce boards were used for the formwork of the ceiling, which made it possible to lay out complex shapes and at the same time it matches the spruce cladding on the walls. Part of the formwork boards was reused as the toilet partition walls.The restaurant consists of the seating area, central bar and self-service space able to cover the demand of about 180 indoor + 350 outdoor seats.

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

Three almost identical apartments are oriented more to the west. Each contains a living room with a kitchenette, a toilet, a bathroom and two double bedrooms connected by a walk-in closet. Above the closet, there is additional mezzanine bed accessible with the ladder. Natural lighting of the rooms further from facade is achieved by transom windows.
The apartments are accessed through a multipurpose room, which can be used for breakfast, games or TV.

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

© Compass Architekti

If needed, it can be quickly transformed into an environmental classroom or conference room.Studio: COMPASS ARCHITEKTIAuthor: Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata Co-author: Miroslava Gašparová | Interior designer of apartmentsProject location: Malá Poľana, ridge of the Spišská Magura | Bachledova dolina, SlovakiaProject year: 2018Completion year: 2019Built-up area: 2020 m2Gross floor area: 2275 m2Usable floor area: 2075 m2Client: BACHLEDKA Ski&Sun | info@bachledka.sk | bachledka.sk |Photo credits: BoysPlayNice | www.boysplaynice.com | info@boysplaynice.comCollaborators Restaurant interior construction project: Inar | inar.skStatics: Polivka, Hörmann & Partners | ph-project.sk.

Bachledka – Summit Facilities Gallery

Àtic blanc // Fran Silvestre Arquitectos

Spain

© wiercinski-studio

kontenerart 19 // wiercinski-studio

Poznań, Poland

+