© De Zwarte Hond

Assen Station // De Zwarte Hond

Assen, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The new Assen Station building is the most eye-catching part of the area development that is promoting the accessibility and growth of the City of Assen (the FlorijnAs programme). The ensemble of brick, wood and glass matches the character of the capital of Drenthe and provides a grand entrance to the city in a simple, and also intrinsically spacious way.

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

This is Assen’s new front door.The triangular station roof completely spans the newly expanded railway line and thus fulfils a key role in connecting eastern and western city districts. The complex transport flows of the station square have been resolved with a new platform tunnel for pedestrians, the restoration and shortening of the existing bicycle tunnel, a car tunnel and an underground bicycle parking garage for 2,600 bicycles.

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

This has created a pedestrian-friendly station area with a high-quality green design, minimal impact from cars and a pleasant human scale. The 3,000 m² roof is made entirely of wood. This is unique: the first time in the Netherlands that a railway line has been bridged in wood..

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

© De Zwarte Hond

Assen Station Gallery

© Field Confirming Studio

The Vanished House by Hu Quanchun // Field Confirming Studio

Wuhan, China

Historic Transformations: 6 Museums in Radically Renovated Heritage Bu ildings

Marrying old and new, the texture, form and atmosphere of these buildings immediately bring you to a nother time and space.

+