Watch a Mesmerizing Timelapse of KANVA Renovating Montreal’s Biodome

Architizer Editors Architizer Editors

Housed in the former Velodrome, constructed for the Montréal 1976 Olympic Games, the Biodome opened in 1992 and is one of the most visited museum spaces in Canada. After winning an international architectural competition in 2014, KANVA was commissioned for $25 million to renovate the site – this time-lapse shows KANVA’s design taking shape.

“Our mandate was to enhance the immersive experience between visitors and the museum’s distinct ecosystems, as well as to transform the building’s public spaces,” notes Rami Bebawi, a partner of KANVA and the project’s lead architect. “In doing so, we proudly embraced the role that the Biodome plays in sensitizing humans to the intricacies of natural environments, particularly in the current context of climate change and the importance of understanding its effects.”

KANVA targeted spaces that could be transformed in ways that would maximize the value of the building’s architectural heritage. The carving of a new core combined with the demolition of the particularly low ceiling at the entrance of the building allows visitors to appreciate the impressive scale of the existing space. In gutting the existing ceiling, KANVA opened the space skyward to the building’s extraordinary roof, composed of massive skylight panels that infuse an abundance of natural light.

Read more about the project here:

Read More About the Project

Jury Winner & Popular Choice, 10th Annual A+Awards, Museum
Finalist, 10th Annual A+Awards, Architecture +Experimental Design

Architizer's A+Awards Best Firm categories allow design firms of all sizes to showcase their practice and vie for the title of “World’s Best Architecture Firm”. Start an A+Firm Award Application today. 

Goulburn Street Housing by Cumulus Is an Architectural Gem of Affordab le Housing

This cluster of playful rectangular forms rebukes negative stereotypes of public housing by prioriti zing natural light, ventilation and generous outdoor space.

The New Mawei Shipbuilding Library Takes Inspiration From Local Mariti me Construction

WJ Design used the ship structure as a guiding element, transforming the library into "an ark sailin g in the wave of culture."

+