© beSTe arkitektura agentzia bat

Zumaia Jai-Alai // beSTe arkitektura agentzia bat

Zumaia, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The project is conceived as an opaque and translucent envelope, using polycarbonate panels and sandwich panels, with a completely standardized assembly, creating light apertures along successive cross sections of the building and achieving an amplified effect of natural light in The inside of the installation.
As a support for this envelope system, a steel structure is created by trusses that formalize the roof.

© beSTe arkitektura agentzia bat

© beSTe arkitektura agentzia bat

It is a simple structure from a longitudinal drawer truss located in the center of the deck from which hang two inverted triangular trusses that cover the court and the grandstand respectively.
Finally, the concrete box that constitutes the court of the pediment proper, with its corresponding frontis, left wall and rebound, where the main steel structure is mainly supported, is generated.

© beSTe arkitektura agentzia bat

© beSTe arkitektura agentzia bat

The structure of the stand, which is generated from prefabricated elements, has just formed the space.
It is below this stage where the services annexed to the activity are distributed: services, medicine cabinet and store that generate a pill of wet elements, as well as the main entrance to the building with its corresponding distribution hall that orders the space.

© beSTe arkitektura agentzia bat

© beSTe arkitektura agentzia bat

In addition, a series of pavilions are set up adjacent to the main hall where the changing rooms, gymnasiums, meeting rooms, bar-cafeteria and rooms of facilities are reduced, which reduce their free height as a welcome for the spectators, while at the same time Adapts to the human scale in line with the pedestrian axis that crosses the plot.

© beSTe arkitektura agentzia bat

© beSTe arkitektura agentzia bat

These pavilions are completely integrated into the building envelope.
The dimensions of the project are mainly determined by the spatial needs of the court and back of the pediment, as well as the rest of the conditions that require the development of the Jai-Alai game.
CONCURSO:
Arquitectos: Ibon Salaberria, Amaia Casado

© beSTe arkitektura agentzia bat

© beSTe arkitektura agentzia bat

Colaboradores: Asier Telleria (aparejador), Daniel Luengas y Julen Rodriguez (estudiantes de PFC de la ETSASS)
PROYECTO:
Arquitectos: Ibon Salaberria, Amaia Casado, Laida Juanikorena
Colaboradores: Basa Arquitectura (Marta Perez, Izaskun Rekarte), Asier Telleria (aparejador), IP21 ingeniería, Luis Clemos (Estructura)
DIRECCIÓN DE OBRA:
Oficina Técnica del Ayto.
de Zumaia: Gorka Arregi (arquitecto), Eli Zubeldia (aparejadora)

© beSTe arkitektura agentzia bat

© beSTe arkitektura agentzia bat

Colaboradores: Basa Arquitectura, Eneka Ingeniería, Lantxas (Estructura)
FOTOGRAFIAS:
Asier Larraza.

© beSTe arkitektura agentzia bat

© beSTe arkitektura agentzia bat

© yves andré

FRES architectes Design International Artistic Creation Center The Nou velle Comédie de Genève Theater

Geneva, Switzerland

© 2m2 architects

Boombox House // 2m2 architects

South Korea

+