© KieranTimberlake

Yale Sculpture Building and School of Art Gallery // KieranTimberlake

New Haven, CT, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

In the mid-1990s, Yale University undertook a ten-year master plan for the enhancement of buildings associated with its highly regarded programs in the arts, including works by Louis Kahn, Paul Rudolph, and other noted architects. The work was intended to improve the environment not only for students and faculty but also for the New Haven community.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

While much of the campus clusters about cloistered quadrangles that exclude the city, the new sculpture building and art gallery sought to invert those historic patterns and invite the city into and through the site.RECLAIMThis openness was achieved by conceiving a plan for the urban brownfield site at the western edge of campus that would create perimeter street frontage where none previously existed.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

Originally, the gallery was intended to be included within the studio building. In order to exploit its potential to activate the street, the gallery was extracted from the main structure and placed along the perimeter, reclaiming an abandoned surface-level parking lot and creating appropriately scaled street frontage to blend with the historic houses along Edgewood Avenue.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

Like those houses, the gallery is clad in wood: Reclaimed western red cedar provides a rain screen wall. In nice weather, the glass walls of the front façade can fold away to extend the gallery into the street and create an open, inviting porch. Meanwhile, Howe Street to the west is enlivened by new retail space at ground level with a four-story parking garage above.

The glass sculpture building stands behind the gallery at the center of the block, where it functions as a lantern, illuminating the complex from the core and fostering safe passage for pedestrians.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

The building was conceived as a loft, with four open floors and an exposed steel frame. The first floor contains an array of metal, wood, digital fabrication, and paint shops, along with offices and classrooms. The three upper floors contain studios that can be flexibly arrayed along the perimeter walls, with group critique and collaboration spaces at the center.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

Maintaining indoor air quality is a significant challenge within a workshop and studio building; we used a displacement ventilation system at the center of the floor plates that requires less fan and cooling energy while utilizing stratification to improve thermal comfort and more effectively remove contaminated air from the space.ILLUMINATEThe facade incorporates multiple layers to achieve high level of energy performance while remaining fully transparent.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

© Peter Aaron/OTTOThe perimeter walls are entirely glazed with transparent and translucent panels, washing the fourteen-foot-high studios with natural light. To maintain a light transmitting envelope without compromising thermal performance, a curtainwall of triple glazing and insulating translucent spandrel panels was combined with an exterior sunshading system to control glare and prevent solar heat gain in the summer.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

The envelope not only offers exceptionally high performance but also creates an aesthetically unified building. Along the south wall, as seen against Yale’s gothic structures beyond, the effect is an elegant contemporary gothic tracery derived entirely from the need to mitigate solar gain.

These three new buildings and their setting provide a center of activity for arts students, increasing interaction among the disciplines, while helping to advance Yale’s plans for its arts facilities.

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

Toward the goal of forging a new relationship with the city of New Haven at the edge of campus, the complex gains access from all four surrounding blocks. Four new landscaped passageways extend the arts program into the adjoining urban landscape while simultaneously inviting the city in..

© KieranTimberlake

© KieranTimberlake

Yale Sculpture Building and School of Art Gallery Gallery

Read more articles by Architizer
© Paul Warchol Photography

Photographer’s Loft // Desai Chia Architecture PC

New York, NY, United States

© Keith MacDonald

Libeskind on Product Design and Falling In Love With Architecture Thro ugh Music

“To be honest, I fell in love with architecture through music,” said celebrated architec t Daniel Libeskind at Moroso in New York City on Friday evening. “I was a virtuoso on a very bizarre instrument: the accordion.” At this official launch event for his Gemma chair, which was previewed by Moroso last spring, Libeskind was interviewed…

+