© Instability We Trust

Workshop Space for the Iceman // Instability We Trust

Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Transforming an existing barn structure into a gathering and exploration space to support the growing business of Wim Hof, a.k.a. The Ice Man, in the rural east of the Netherlands. Wim Hof and his company Innerfire focus on the integration of extreme human physical endurance with psychological performance through (breathing) exercises, cold water exposure and meditation training for both international private clients and professional athletes.

We propose two flexible generic main areas.

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

One with an open, extravert and outward atmosphere, and one with a closed, introvert, secluded and grounded atmosphere. This juxtaposition forms the basic layout for upgrading the site into a no-nonsense but sensitive backdrop for the wide range of envisioned activities. The glass house provides day and sunlight access throughout the day, creating a never ending play of shadows and light in the space which is ideal for active physical exercises.

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

The larch wood slats entirely enclose the introvert area. This locally sourced wood from the sawmill next door is combined with two artisanal walls of clay plaster, specifically mixed for this client. It creates a warm, earth-like atmosphere for meditation.

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

The dimmable light sculpture waves through the space, as a playful reference to the breathing exercises performed in this area.

The existing steel structures are maintained and form a framework for the building requirements in which future upgrades can be integrated by plugging in to the self sustainable power network of photovoltaic cells and thermal storage on site.

A visually clean and calm appearance is accomplished by combining an array of different elements such as insulation, gutters, drainage pipes, sliding door rails, glass panels and structural beams into one carefully detailed wooden slatted element, almost like a click-on facade.

Both sheds have large sliding doors (one wooden door of 3.5m x 4.30m and two glass doors of 5.5m x 3m) positioned diagonally opposite of each other.

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

Once opened up completely, they enable a blurred use with inside and outside activities and provide a natural air flow throughout the building..

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

© Instability We Trust

Workshop Space for the Iceman Gallery

Life of an Architecture Student: The Building Project Begins

"The opportunity to take part in not only the design but also the construction of a project was a ke y motivator in my coming to Yale."

New Brutalism: ODA’s Stacked Concrete Cubes Form a “Vertic al Village” in New York

The sculptural design stands out in this up-and-coming neighborhood of Long Island City.

+