© Birdseye

Woodshed // Birdseye

VT, United States

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Woodshed is a residential project nestled in the foothills of the Green Mountains of Vermont. The project is conceptually inspired by the vernacular woodshed, a familiar and iconic element in the Vermont landscape. The residence is composed of two asymmetric gable roof forms, akin to the traditional woodshed, connected by a central entryway.

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

Visually bookended by an auxiliary garage, the western, public elevation presents the continuous, wood textured wall that evokes the expressive, scrim wall of a traditional woodshed. The eastern side opens to the woodland views with a glass façade that invites the landscape, exterior retaining walls, and terrace spaces, into the structure.

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

The siding is composed of repurposed corral board. Great effort was made to minimize the amount of detailing and simply express the natural beauty of the weathered boards. The corral board is primarily composed of standard dimension boards and were only cut to reach desired lengths. The scrim wall is more complex and is composed of several layers of corral board to create light and shadow textures visible from the road below.

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

© Birdseye

The horizontals of the scrim wall are detailed to create a screen in front of the glass entry vestibule and minimize visibility for onlookers. Credits:- Wagner Hodgson Landscape Architecture – Landscape Architecture – Colby Tobiason – Builder – William-Christopher Design – Interior design .

Woodshed Gallery

Read more articles by Architizer
© Purnesh Dev Nikhanj

Timber Rhyme // Studio Ardete

Chandigarh, India

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

Print Lounge // Cass Calder Smith Architecture + Interiors

New York, NY, United States

+