© Casper Mueller Kneer Architects

White Cube Bermondsey // Casper Mueller Kneer Architects

London, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Conversion and extension of an existing 1970 warehouse into a contemporary art gallery complex. More than 5440 m2 of existing warehouse space were transformed to provide several exhibition spaces each with their own character, a suite of private viewing rooms, a 60 seater auditorium, a bookshop, an archive and offices as well as facilities for art storage, assembly and documentation.

Materially, the industrial character of the building was maintained and enhanced by new additions and modifications.

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

The structure was generally retained, but opened up and substantially modified. A new entrance yard, brought a previously closed off space into the public realm and draws new audiences to the area. Internally the public spaces are arranged along a 60m long street-like long corridor. There are three principle exhibition areas which differ in dimensions, proportions and light condition: The ‘South Galleries’ provide 780m2 of column free space and act as the main display area.

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

The ‘North Galleries’ are smaller, more experimental in character. ‘9x9x9’ is a centrally located cubic space of shape – the only space penetrating the existing building envelope and flooded with natural light. An auditorium allows the presentation of films and lectures. The new gallery spaces were inserted as free standing volumes at the heart of the building – shells within a shell – and surrounded by ancillary spaces and service voids.

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

This allows the galleries to be serviced from all sides and be structurally and enviromentally self-contained, independent from the existing building. The lighting design provides a completely even light. Some galleries combine natural and artificial light. All viewing rooms and gallery ceilings allow for varying sub divisions by temporary walls.

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

Industrial materials were set against the white gallery interiors. These are often untreated or self-coloured. The floors are power floated natural grey concrete. Steel meshes are used for the public corridor and entrance areas. Doors are made from untreated mild steel or stainless steel and glass. Concrete, grey granite and steel dominate the external landscaping.Architects: Casper Mueller Kneer / Jens Casper, Marianne Mueller, Olaf Kneer Team: Jens Casper, Olaf Kneer, Marianne Mueller, Graham Sproul, Aya Okada, Chi Mai Lan, Alessandro Burro, Matthias Grabe, Marian Manten, Michael J Williams, Fabian Neuhaus, Wolfgang Frese Structural Engineer: Atelier One, London Services Engineers: Bob Costello Associates, Stafford Project Managers: Millbridge Group, London Quantity Surveyors: Millbridge Group, London Planning Consultants: DP9, London Acoustic Consultants: BDP, London Site Support Architects: RHWL, London CDM Consultants: Goddard Consultants, London Fire Safety Consultants: Ramboll Safes, London Main Contractor: Life Build Solutions .

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

© Casper Mueller Kneer Architects

White Cube Bermondsey Gallery

Read more articles by Architizer
© :mlzd

Janus // :mlzd

Rapperswil-Jona, Switzerland

© Architecture Republic

Formwork Studio // Architecture Republic

The client, an artist, needed a studio at the end ...

+