© SPAN Architecture

Westport Poolhouse // SPAN Architecture

CT, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

The owner’s brief for the project included a new pool and pool house with koi pond, hot tub, exterior stone fireplace, as well as a landscape and garden master plan to be sited on a property with an existing house. Our design creates a semi-enclosed pool house that situates itself as an alternate al-fresco living area to that of the main residence, drawing on material cues from the context.

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

A fragmented stonewall forms the foundation for a series of 40-foot-long cedar pergola beams. The wall references the materiality of the existing stone house and landscape walls already found on the property. The beams frame an interior/exterior series of spaces including a changing room, sitting room, shower, dining area, and living room, of which only the changing room and shower are fully weatherized.

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

The sitting room is a contentious space capable of being enclosed or fully opened to the exterior through a series of sliding wood and glass walls. The pool, hot tub, and koi pond (all of which have differing thermal, ph, and salinity requirements) are not treated as separate entities, but are arranged to appear as a single body of water and frame the path to the pool house, appearing to bring one over and across the water.

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

Photography: François Dischinger.

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

© SPAN Architecture

Westport Poolhouse Gallery

Read more articles by Architizer
© Ingenieurbüro Hans Dobler

Bruggerberg // Ken Architekten BSA AG

Brugg, Switzerland

© Proctor and Matthews

Horsted Park // Proctor and Matthews

Chatham, United Kingdom

+