© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

Water Villa // Framework Architecten, studio PROTOTYPE

Amsterdam, The Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

This water villa was designed by FRAMEWORK Architecten & Studio PROTOTYPE for a waterfront location near the Olympic Stadium in Amsterdam.The relation between the water and house is central to the design.

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

There is a subtle playfulness between open and closed.

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

The vertically designed pattern, an abstract allusion to the water, provides not only optimal privacy but also a subtle play of light inside the residence itself.

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

The inhabitants are able to regulate their privacy by, for example, an integrated folding window that can be opened and closed by remote control.The house is spacious with three levels, one of which is below the water,while living and work areas are located above the water.The three levels are spaciously connected by an inner patio, which not only centrally organizes the plan of the house but creates sufficient light in the lower level as well.Also, the steel staircase that has such distinctive significance for the character of the house, is located in the patio.Here again, the vertical pattern of the staircase, consisting of a steel stripe pattern, provides a dynamic display of light and direction..

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

© Framework Architecten, studio PROTOTYPE

Water Villa Gallery

Read more articles by Architizer
© Spacesmith

Staten Island Family Justice Center // Spacesmith

Staten Island, Richmond County, NY, United States

© schmidt hammer lassen architects

The Cloud Pavilion // schmidt hammer lassen architects

Shanghai, China

+