© Fon Studio

WAA Riverside Gastropub design // Fon Studio

53, Maizidian Street, Chaoyang Qu, Beijing Shi, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

There are many kinds of catering brands in Beijing Liangmaqiao area, young entrepreneurs have gathered here for new business during recent years. WAA is a space with the business format of creative food and craft beer, based on a flexible site, customers dining here compose of various scenarios. Interestingly, the restaurant is located in a special building block across the Liangma river, with a independent and open deck terrace which has naturally become a precious resource of the store.

The first challenge is brought by the composite shape of building body, containing the “European” style building and square box at the entrance.

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

On the other hand, the irregular layout makes the structural columns numerous and the natural light disordered, though interior space height is enough.

With the brand’s new product thinking and the river close to the site, we try to respond with geometric form to create a moderate spatial dynamics. In the environment based on dark tone, the space changes horizontally and vertically run through the beginning and end, so that people can have a rich viewing experience at the time of dining and drinking.

The box at the entrance is the boundary of time&space between inside and outside, with a slowly turning channel leads people indoors, then a partition forms a seat area for multi person dinners near the window.

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

The area of kitchen, brewing and bar are classified as an overall interface, but showing different states. Among them, the kitchen uses a green round window to show the cooking scene inside, and also an interesting interaction added on the dark stone wall.

In the core dining area, the stacked ceiling shape and lights point to the raised area on the west side to reconnect the originally separated site.

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

In order to weaken the volume sense of the columns, we use coatings with different textures to unify the turning top surface with them, and match the desktop designed in the same way to form a semi open enclosed space.

The beverage bar’s facade is made of wood and stainless steel, which spans the main dining area and raised area.

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

While strengthening the integrity, it also forms a bar seating area of two heights. The background is a fully transparent brewing area, and visitors can also see the production process of craft beer.Private areas such as washroom and boxes of are set behind the main space, but they are still moderate changes sought under the unified design language.We and the principals of WAA look forward to the momentum space in the day and night change here, which can make this gathering place of food and drinks brings people continuous burst of fresh energy, as the river does.Project Name: WAA Riverside Gastropub designAddress: No.53 Maizidian Street, Chaoyang District, Beijing, China Client: WAADesign Company: Fon Studio Design Team: Jin Boan, Li Hongzhen, Luo Shuanghua, Song Yuanyuan, Zhang JingyiDesign Period: 2020.12-2021.02Complete Time: 2021.07Area: 460 ㎡Photograph: Fon Studio Main Materials:  Terrazzo, Wood Panel, Stainless Steel、Texture CoatingMain Brands:Maxtop、Keding、Art Master.

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

© Fon Studio

WAA Riverside Gastropub design Gallery

© AB+AC Architects

OHL Cultural Space for the Arts // AB+AC Architects

Lisbon, Portugal

© Cafeína Design

Saint Peter House // Cafeína Design

Cholula, Cholula, Mexico

+