© CDO | Creative & Design Office, SCG

VOA Space // CDO | Creative & Design Office, SCG

Khon Kaen, Thailand

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

A renovation of an interior space of an old car service center which had been abandoned for more than five years to become a design community and a tile showroom for COTTO, a well-known brand from the biggest building material company in Thailand, named SCG. In terms of business, the challenging requirement of this project was only to increase the sales volume of COTTO’s tiles.However, with only 12 million Baht provided for a renovation of interior space of 2,400 square-meter, this project seemed to be impossible.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

The architects were forced to deal with two impossibilities;One: Budget Under the limitations of budget, there were difficulties to cultivate creative ideas in order to enhance commercial products as much as the project required. Therefore, the architects started thinking about other possibilities to boost up the sales volume of COTTO’s tile regarding this limited budget.Two: Tangible vs IntangibleA normal practice of designing tangible display for commercial products could not increase sales volume that differed from its norm.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

But designing a new intangible shopping experience to customers is another story. This idea is to differentiate COTTO’s brand image as well as to enhance customer’s memory of the commercial products. Accordingly, the architects proposed demolishing most parts of the building in order to reduce the space of 2,400 square-meter to one-third of its area.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

Then, the rest of the budget were spent on an architectural work. By designing and inserting new masses within an old building, with an attempt to use this architecture as an interior decoration at the same time. The old structural beams and columns were remained and beautified a complete blank space from landscape design.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

The sprit of architecture…Every architecture has a spirit… Not merely heritage nor historic buildings, but also ordinary buildings.To increase sales volume, it starts with how to embed a memorable image of the commercial products into customer’s mind. The architects believed that by creating memorable image into subconsciousness of customers would help creating a long-lasting memory more than a direct image.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

While allowing the spirit of the “dead” architecture to charm the entire building.

The question was how to revive the sprit of the old, dead architecture in order to enhance the new experience of building’s usage, then to create the a “live” architecture that would inspirit its memorable image as well as the adhered building materials?

The project is located on the massive twelve-lane road which is the main route to access the city of Khon Kaen, north-eastern region of Thailand.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

At the beginning, the building was only meant to be a tile showroom; however, the architects perceived the potential of the site and suggested to alter the program from just a tile showroom into a community space where everyone could access. To draw attention to VOA Space, even one single ceramic tile were not commonly displayed for purchasing.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

Besides, the architects did not only design the interior space but also to demolish most of the building, except the structure, to keep the life and spirit of the old building.

The architects suggested the division of space to this tight budget project. By placing two new small masses under the old building and leaving the center space of the old building blank.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

The small masses act as a cafe and a co-working space, particularly for design expertise likes architects and designers. The unite of new entity surrounded with old columns and beams of the existing structural building creates a sensory ambience of the estate. The space of the new small masses was obscurely meant to be an entity between architecture, interior architecture and hardscape architecture, which appeared as in an unified architecture built upon space, circulation, steps and stairs.The steps and stairs were composed to enhance the usage of a free-flow area, with zero cost.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

While the cladding, made of SCG’s tiles, softens the distinguish strong light and elements of new masses and old one, and delivers a relaxing sensation to the co-working space.An imperfection may have a room left to fulfill. Yet, it shall be left there; still imperfect, to allow imagination to spark… From imperfection to imagination.With an attempt to enhance visitors’s subconsciousness towards the spiritual sensation of old and new architectures, the architects blended new circulation paths into every single dimension of free space.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

From short steps to long steps, from large-straight stairs to spiral stairs, even grandstands and bridges, all of them were built closely to the old structure. Lifting the circulation paths up high, for instance, which makes users who walk along to feel closer to the old beam and concrete ceiling.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

Along with the creation of a flow of space under the ceiling, continuously reaching the sky, sunlight and drizzle. The idea of the architects redefined the purpose of this building material showroom – VOA Space. Instead of displaying SCG’s commercial tiles in this showroom as its norm, the architects used the tiles to merge into the entire building.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

Starting from floor tiling, step and stair tiling, and then continuously to cladding in which abuts to the three-storey height ceiling, the tiles create a new sensation of commercial display to the old context. Besides, the architects took a new approach to the tiling. By exposing tile edges to create new dimension, connecting imperfect details with the old structural building deliberately and harmoniously.In consequence, the project led us to realize the spiritual dimension of architecture… An unfinished and imperfect entity is an unfeigned truth.

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

© CDO | Creative & Design Office, SCG

Life and death are one thread… just likes new and old architectural context appeared in one… Credits:- CDO – Interior Architect – Kittinut Thamrak- SCG – VOA space manager – KITTIKUN THONGDEJSRI- CDO + EKAR – Lead Architect – Ekaphap Duangkaew- Sofography – Photographer – Chalermwat Wongchompoo- Dshmud Co. Ltd – Cooperate Identity Design – BHD | BURANRITH HOUSE DESIGN – Contractor – RHIVE – Landscape Architect – Rungroth Aumkaew.

VOA Space Gallery

Read more articles by Architizer
© AAVP architecture

NODE // AAVP architecture

Paris, France

7 Outrageously Creative Metro Station Designs in the Netherlands

When it comes to Dutch transportation infrastructure, functionality has proven to be no barrier to c reativity for architects.

+