© Tomohiro Saruyama

Vision Atelier // Takehiko Nez Architects

Yamanashi Prefecture, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Following the conversion from a jewelry shop in 2003 and the extension in 2010, we renovated the space with a coherent design theme, while responding to client requests in this continuous design act.

The latest renovation faces the former extension across the slant garden to create the relations with existing environment through the terrace and the top light.

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

The environment and dotted plant is multiplying with reflections and spreads by mirrors, textured glasses or the V-shaped polycarbonates. A matrix of disorientating translucent and mirrored partitions frame the individual booths of this hairdressing salon. These separate the space into areas for hair washing, cutting and waiting, affording clients a degree of privacy.

In a time when the extended usage of the existing building stock has become an important aspect of the design practice, a thorough observation, insight and imagination, in respect to the existing conditions and possibilities, is needed when designing an extension or renovation, even more so than is required for the design of a new building.

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

Above all, rather than just simply designing objects, it has become desirable to integrate into the design, newly created relations in response to the existing site conditions. The design is intended to mimic the feeling of being outdoors, giving customers a more relaxed ambience that harks back to times when haircutting was done on the porches of private houses, or by roadside hairdressers..

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

© Tomohiro Saruyama

Vision Atelier Gallery

© Simons Architects

Bigelow Laboratory: Graham Shimmield Residence Hall // Simons Architec ts

Boothbay, ME, United States

© Georg Aerni

Escher Terraces High-Rise Apartments // E2A Piet Eckert und Wim Eckert Architekten

Zurich, Switzerland

+