© Bedaux de Brouwer Architecten

Villa Rotonda // Bedaux de Brouwer Architecten

Goirle, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

In Villa Rotonda, completed July 2010,  the archetypical “house with saddle roof” has been abstracted to its vernacular essentials. The design of this house in Goirle is a collaboration of architects Pieter and Thomas Bedaux of Bedaux De Brouwer Architects. In the design they quietly continue the legacy of their grandfather Jos.

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

Bedaux who started the firm in 1937. Yet, the building also showcases the minimalist modernist twist which they are better known for these days. The house is situated near a busy round-about with lots of noisy traffic. Measures had to be taken to guarantee a comfortable and quiet living space.

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

This basic constraint became the leitmotiv for a building with two opposite characters; a closed-off protective side and an open inviting transparent side.The protective side is apparent when looking at the house from the round-about. The street façade is entirely closed with the exception of a single window. However, this doesn’t prelude a dark interior.

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

Right behind the façade a patio with a water basin cleverly allows light to enter whilst pushing the living area’s even further back; away from the busy street. A long wall wraps around the perimeter of the lot. This wall ensures privacy and encloses the spacious garden. It makes it possible for the residents to enjoy light, air and the outside.

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

Here, the inviting open side reveals itself. The garden façade is rendered completely transparent, displaying a collage of lively spaces. Glass extends from ground level up to halfway the second level. A recess in the first floor makes it possible to experience the full height. The result of these spatial inventions is that the garden is pulled inside even more.The house is clad in a medium gray brick with dark gray slate roof tiles.

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

A material pallet typical of the Bedaux repertoire. The characteristic front façade chimneys also remind of earlier designs by previous generations..

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

© Bedaux de Brouwer Architecten

Read more articles by Architizer
© TERRENEUVE Architectes

High School Jean Mermoz // TERRENEUVE Architectes

Dakar, Senegal

© Boltshauser Architekten

Der Block in Block // Boltshauser Architekten

Switzerland

+