© Princen

Villa, Buggenhout, Belgium // OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Buggenhout, Buggenhout, Belgium

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

This freestanding dwelling is situated in the middle of a parcel between woods and an agriculturalarea near the village of Buggenhout. The enclosure—a modular steel fence—is an integral part of thedesign and defines the volume of the house. The surrounding unkempt garden is not included, andfunctions as an automotive access around the house.

© Princen

© Princen

© Princen

© Princen

The dwelling itself is composed of two levels:an open “outside house” on the ground floor, and a closed “inside house” on the first story, withviews of the woods and rural landscape. The outside house is conceived as a patio villa with agarden. Its thick double walls—two load-bearing layers of standard brick, painted white—carry aconcrete platform that forms the base for the inside house.

© Princen

© Princen

© Princen

© Princen

The inside house is a compact set ofrooms in the depth of the roof of the patio villa. This is conceived as a wooden box that covers theplatform, which is made watertight by covering it completely with a dark plastic membrane. Alldetailing on this project is designed from the inside out: the huge sliding windows are added to thefaçade in such a way that the frames are invisible and do not impose on the impressive views.

© Princen

© Princen

© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Theseare directed at the still open, rural landscape, while the neighboring houses remain relatively invisible.By deliberately moving the fence in from the edges of the property line, the dwelling becomesactually “freestanding”—a rare luxury in parcelized Belgium.Building team:• general contractor: CS Bouw, Schoonaarde• contractor wood (structure and walls): Schrijnwerkerij Dam-Baert, Zele• contractor wood (doors and cupboards): Thierry Lagae, Brussels• contractor steel: Mertens, Grimbergen• contractor windows: FMP, Duffel.

© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Read more articles by Architizer
José Heviá - © Harald Schönegger, Luis Ybarra

RESTORATION OF “HERMANOS LAULHÉ” AMBULATORY CENTER (1954) // Harald Schönegger, Luis Ybarra

Carretera de Cañada Real del Camino, Cádiz, AL, Spain

© Kyungsub Shin

Roof Sentiment // SoA(Society of Architecture)

Seoul, South Korea

+