© CAN ARIK

Villa A // Perathoner Architects

Selva di Val Gardena, Italy

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

In Selva of Val Gardena at an altitude of 1563 meter, at the foot of the impressive natural landscape of the UNESCO World Heritage Dolomites, the studio Perathoner Architects designed a house in a peculiar architectural style. It is located in the middle of a unique landscape and offers an exceptional view of the Sella massif.
The entire building has a modernist architecture with clean lines, but also carries echoes of architectural traditions like the use of local materials such as stone and wood.

© CAN ARIK

© CAN ARIK

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

The main goal of the project was to merge the building with the surrounding natural alpine landscape.
The steepness of the terrain suggested extending the building over four floors with the first two levels partly below grade. The house presents a smaller front on the north side, while the main front faces the south side featuring large windows overlooking the beautiful mountains.

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

© CAN ARIK

© CAN ARIK

The building offers three separate living units and a large garage with a car lift that provides access to an underground parking space. The preferred space of the house is the attic with floor-to-ceiling windows for a striking view of the landscape.
The house was constructed according to high energy efficiency standards in full compliance with regulations of environmental sustainability of the materials used and earned a Nature Climatehouse certification.

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

.

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

© Perathoner Architects

Villa A Gallery

Read more articles by Architizer
© D Environmental Design System Laboratory

Self-built Shinto Shrine in a Depopulated Village in Japan // D Enviro nmental Design System Laboratory

Tosayamadacho Nakagonyu, Kami, Japan

Blue Urbanism: How Architects Are Combating Disaster With Design in Re d Hook, Brooklyn

Exploring the relationship between water and urban life, ‘Blue Urbanism’ focuses on the ways architecture can facilitate how we perceive and value our ties to the sea. Taking case studies from across the world, this series will take a critical look at the ways contemporary cities are evolving alongside the environment. Coastal cities will fundamentally…

+