© Miran Kambic

Velenje Car Park // ENOTA

Velenje, Slovenia

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Velenje was designed in fifties as a modernist garden city and as such, it had a lot of unoccupied ground-level surfaces. Gradually these surfaces began to turn into parking areas. The parking on this site was also intended to expand to the surrounding green surfaces due to insufficient capacity. Instead we chose to partially dig in and cover the parking, doubling the capacity in a simple way.

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

As other projects in the area have shown, the abundance of space in the city made the users reluctant to adopt multi-level parking. Accordingly, the new car park is not designed as a classical parking garage but features a double entrance leading to two parkings laid on top of each other.

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

This makes for highly rational use of the space, as there is no surface lost to inner circulation.

The slight branching out in the floor area design reflects the sitting of the building among the existing trees, which had all been left intact. The front facade features a very restrained design and references the original towns architecture.

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

The remaining circumference of the car park seeks the connection with surrounding nature instead. Individual facade panels are parabolically bent out of the building plane. Beside the interesting shape, the result is also great static strength, which obviates the need for any additional support. The repetition and careful arrangement of these lightweight facade elements produces a constant play of light and shadow, giving the building a soft appearance among the surrounding trees.

The Velenje car park is designed as a prototype of increasing parking capacity on the perimeter of the city centre.

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

The highly rational design offers twice the parking capacity with no increase in the required space, as well as an attractive appearance, which blends with the natural environment of the town-in-a-park..

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

© Miran Kambic

Velenje Car Park Gallery

Read more articles by Architizer
© Parsonson architects ltd.

Warau Valley House // Parsonson architects ltd.

Blenheim, New Zealand

From Ancient Past to Critical Present to Near Future: Today’s Mu st-Reads

The Monuments Men: Aaron Betsky takes on the preservation of ancient architecture, arguing against t he seed-bank instinct to hoard these site- and culture-specific relics (in part or whole) despite the threat of destruction. Meanwhile, Alan Brake reflects on New York’s Landmarks Law on the occasion of its 50th anniversary. But Who Criticizes the Critics?: Patrik…

+