© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

uneven house // fala atelier

Porto, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

project team: filipe magalhães, ana luisa soares, ahmed belkhodja, costanza favero, lera samovich, paulo sousalandscape architect: pomocontractor: civiflanco ldaA ground floor shop and its basement were to be converted into an apartment. An extension in the back was demolished to provide a garden, from which the new house would become the plinth to a cheerless 1960’s housing block.Both levels are conceived as a main room spanning between the two façades.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

The longitudinal spaces are defined by a straight white wall on one side, and a composite wall on the opposite (comprising three massive plywood doors to the secondary programs). While the walls play their own formal game, the position of the doors and the finishes remain the same on both levels.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

The inner logic also dictates the façade on the garden side, which acts as if the house was only one very tall level. In fact, both levels have floor to ceiling glass openings towards the outside, thanks to a new staircase dug in front of the garden. As the load-bearing structure of the building goes through the project, its visual presence is challenged by claddings of marble and mirrors.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

The glorious stone pattern extends outside as a black and white striped frieze marking the perimeter of the garden, a grand horizontal window framing the context. .

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

uneven house Gallery

Read more articles by Architizer
© KOKAISTUDIOS

Beijing CR Land Galleria Shopping Center – Instreet Renovation // KOKA ISTUDIOS

Beijing, China

© Antonio Citterio Patricia Viel

La Bella Vita // Antonio Citterio Patricia Viel

Taichung City, Taiwan

+