© MARS Studio

Tianfu Conference Center // MARS Studio

Chengdu, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Chengdu is one of the first national historical-culture cities, with the reputation of “the land of abundance”. Chengdu Tianfu Airport City, located southeast of downtown Chengdu, is a dynamic development zone that represents a comprehensive vision of sustainable urban development, transforming farmland into an energetic development zone that highlights new opportunities for urban, nature and economic development.

Tianfu Conference Center is in the north of Chengdu Tianfu Airport City and is considered as one of the most important developing elements in the area.

© MARS Studio

© MARS Studio

Unlike the Conference center in other cities, our design is located on a picturesque lake in a scenic area outside the city. The new Tianfu International Airport nearby, as a major hub to and from Europe in the future, will bring enormous development opportunities to the region. This building, designed like being in a paradise, is a place for future exchanges and interactions in the fields of finance, commerce, trade, scientific research, manufacturing, logistics and so on.

© MARS Studio

© MARS Studio

The building is close to the urban forest park, and the completion of the conference center will also activate the surrounding tourist resources and drive the development of the surrounding areas.

This architecture with its geometric shape and futuristic atmosphere is actually inspired by the ancient Chinese architecture of slope roof and landscape courtyard; This traditional roof and courtyard structure is also the spatial organization of the complex functions of the whole building.
The facade of the building is intertwined with solid wood and glass.

© MARS Studio

© MARS Studio

The two materials are distributed rhythmically and gradually like ripples of water, reflecting the surrounding natural landscape. The solid wood facade better integrates the building into the environment — wood is a building material used in China for thousands of years, representing the traditional part of architectural design; Its counterpart is the modern glass façade– reflecting the sparkling lake and the dense forest beyond, printing the poetic nature scene onto the building.

© MARS Studio

© MARS Studio

The deep and shallow glass are vertically interlaced, forming an innovative wavy dimension on the original facade. At the same time, the combination of dark glass and wooden blinds effectively reduces direct sunlight, making the entire design more green, energy saving and protect the environment.

Each floor of the building has a wide outdoor terrace, which is open to all public: this is city’s living room close to nature, where both the surrounding residents and guests from all over the world can gather, communicate, and feel the artistic conception of nature together.

© MARS Studio

© MARS Studio

People can feel the lake, breeze, sunshine and fresh air on the steps of the terrace on the first floor. Just like living in nature, people can converse with the mountains, water, sky and earth at any time. The whole building is like an island extending from a deep forest.

© MARS Studio

© MARS Studio

The center of the island is the conference center, exhibition center and multi-function hall. The periphery of the island is equipped with presentation hall, conference room, small theater, cinema and restaurant, etc. The central roof of the island is surrounded by the surrounding roof group into a secluded and mysterious urban zen house, which is also the most tranquil part of the whole building, providing a meditative rest space for guests.

© MARS Studio

© MARS Studio

Each building section can be connected through the indoor corridor and the outdoor corridor bridge; Landscaped courtyards are placed with the building sections, echoing the remote view of the mountain forest and adding spirituality and vitality to the design.

The design of Tianfu Conference Center accomplished the integration of architecture and nature — architecture grows in nature and nature permeates into the city.

© MARS Studio

© MARS Studio

Our design hopes that this building can connect people, city and nature, to become a spiritual urban island where people and nature are interdependent.Architect: MARS StudioProject Name: Tianfu Conference CenterDesign Date: 2019-2020Principal Architect: Ma NingDesign Team: Liu Wenhao, Qin Yu, Zheng Meng, Wang Fangting, Zhang KunProject Location: Chengdu, ChinaContact: office@mars-studio.comWeb: www.mars-studio.com.

© MARS Studio

© MARS Studio

Tianfu Conference Center Gallery

© Monteyne Architecture Works Inc.

K Kottage // Monteyne Architecture Works Inc.

Division No. 1, MB, Canada

Emergency Shelter: 7 Ways Architects Are Innovating in Low-Cost, Prefa b Design

These prefabricated modules come with power generation solutions, quick assembly mechanisms and cust omizable expansions.

+