© Sanjay Puri Architects

The Rajasthan School // Sanjay Puri Architects

RJ, India

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Imbibing the organic character of Indian villages & old cities, the Rajasthan School is a low rise 3 level school with open, enclosed and semi-enclosed spaces of various volumes.
Taking cognizance of the desert climate of its location with temperatures in excess of 35°C for most of the year, each of the classrooms is north oriented to derive indirect sunlight.

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

The auditorium, primary school, and administration space occupy the southern side of the plot opening into a large sheltered open area towards the north beyond which the secondary school classrooms, library & cafeteria are located.
The semi-sheltered courtyard has multiple angular pathways, connecting the two parts of the school with landscaped play spaces that foster engagement.

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

Traversed by a series of linear trapezoidal frames and sun-breakers, this focal area has a constantly changing shadow pattern depending on the sun’s direction throughout the day.
The layout is intentionally fragmented allowing open landscaped spaces to be interspersed with the school’s learning spaces.
The entire school opens towards a multipurpose playground & athletics track on the northern side.

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

The entire circulation is through open naturally ventilated corridors traversing & skirting the focal semi-sheltered landscaped court in the center.
Angled vertical walls act as sun breakers to reduce heat gain from the east, west & south sides generating cooler internal spaces.
The complete electrical power requirement is generated by the residual energy of a cement plant nearby.

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

In addition, the entire water is recycled & reused.
The building by its design is thus extremely energy efficient.
The organic layout creates a different character to each part of the school orienting each space with different views & different perceptions.
The Rajasthan School derives its character from the organic old cities, with an informal layout, interspersed open & enclosed volumes, designed in response to the hot climate, creating a school that is exploratory in multiple ways.

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

Client: Shree Cement Ltd.
Site area: 190,000 sq.ft.
Built area: 93,000 sq.ft.
Location: Ras, Rajasthan, India
Principal architect: Sanjay Puri
Project architects: Ishveen Bhasin, Ankush Malde, Pooja Prajapati.

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

© Sanjay Puri Architects

The Rajasthan School Gallery

Read more articles by Architizer
© PichArchitects

SANT PAU HOSPITAL‘S RESEARCH INSTITUTE IN BARCELONA // PichArchitects

Barcelona, Spain

10 Photographs That Changed Architecture

These iconic images cause us to rethink the way we view our built environment.

+