© Jorge Yulo Architects and Associates

The Hacienda Community House // Jorge Yulo Architects and Associates

Santa Rosa City, Philippines

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The site sits on a parcel of land that was part of a once contiguous seven thousand hectare sugar estate consolidated during the Spanish occupation. Because of its vicinity to the nucleus city and vulnerability development, the estate’s land area has been preyed upon by Manila’s urban overspill. The Hacienda is a community that strives to preserve the estate’s history by achieving a similar sense of place, that allows systematic cycles from the past to continue while introducing new assimilative cycles.

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

The 17,863 square meter site is dominated by four old mango trees. It may have been the open space for a small residential enclave amidst the canefields for the encargado and his extended family. The 1,076 square meter footprint covers 6% of the site. The L-shaped corridor links three multi-purpose rooms of varying sizes and amenities.

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

The plan encourages activity to spill into the central interstitial space containing four old mango trees. They are framed by the predominant vertical elements intersecting the broad horizontal roof lines. Vertical steel members spaced variably, (10cm for brise soleil, 20 for clearstory windows, 40 for windows, and 80 for first floor openings) mimics the filtering of sunlight through trees.

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

The higher modules are akin to leaves and the progressively sparser and lower details like branches and trunks. A rectilinear organism. A gentle ramp ascends diagonally from the portico to the corner of two perpendicular corridors. The accentuated termination of the three roofs compose the foyer. Left of the foyer, Room A, houses a 200 square meter dining hall with a kitchen. Room B to the right, has 3 smaller rooms areas in two levels.

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

The second floor windows above the railing look out to the garden and the windows below the railing look into the rooms below. The stairs have gestalt-inspired threads and risers reflected vertically, reorienting gravity 90º.
Room C is surrounded by a semi- oval shaped children’s pool tucked inside a lapping pool.

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

The venturi effect created by gaps between rooms distributes the pool’s temperature throughout the site. Both roof and floor plans of the gym are squares individually oriented 45º from each other. Aside from a coat of emulsion on window mullions and some hardware, there are no painted surfaces. The anticipated reddening from rust will emit an ambient impression of wood.
After enough rainfall, the red layer of metal oxide will gradually be coated by a green layer of moss.

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

The distribution of red and green on the different angles of the surfaces of the repetitive steel members will narrate the daily solar path over the site..

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

© Jorge Yulo Architects and Associates

The Hacienda Community House Gallery

Read more articles by Architizer
© LOVE architecture and urbanism

Villas 2B // LOVE Architecture

Graz, Austria

© ACXT, IDOM

San Mamés // ACXT, IDOM

Bilbao, Spain

+