© Jonas Aarre Sommarset

The Bands // Scarcity and Creativity Studio

Nordland, Norway

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The project site is located in Kleivan, Vestvagoy Municipality, Lofoten. North of the Polar Circle, the Lofoten islands stretch about 250 km S-SW, from the fjord of Ofoten to the outer Roest islands. The line of islands builds up to 1100 m high wall of mountains and cliffs on the north side of the Vestfjord.

© Jonas Aarre Sommarset

© Jonas Aarre Sommarset

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

The site of the project in Kleivan is on a quay containing three existing buildings: a fisherman’s cottage, a cod liver oil production building, and a cod salting building which were part of a now abandoned fishing village. These buildings date back to the early 1900s and are considered historically important because they are the remains of a form of life prevalent in this region which has ceased to exist.

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

For these reasons the quay and three buildings have been listed in the “Cultural Heritage Plan for Lofoten” adopted by Nordland county in 2007. The project is located at the end of the quay aiming for a sensitive relation with the landscape and a direct contact with the water. All the facilities are contained in a folding system of three bands.

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

The program consists of four separated areas. In the north side, the bands emerge from the rocks and lead to a hot/cold tub and rest area.The sauna is created by the rising of the three bands that move independently, creating shifts and offsets that allow the light to come inside and generate the different spaces within it.

© Jonas Aarre Sommarset

© Jonas Aarre Sommarset

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

The completely open front facade offers an exceptional view of landscape. Once the bands has wrapped the sauna, the lateral ones go down and advance close to the ground to generate the main terrace while the central band splits to result in a table and benches with integrated barbecue. In the lowest part of the quay the bands continue creating a fish-cleaning table and steps to connect the different heights.ParticipantsProf.

© Jonas Aarre Sommarset

© Jonas Aarre Sommarset

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

Christian Hermansen, The Oslo School of Architecture and DesignDr.Ing. Solveig Sandness, The Oslo School of Architecture and DesignArch. Marcin Mateusz Wojcik, The Oslo School of Architecture and DesignStudentsTommy DegerthEmiel VercruysseMichelle SchneiderInes BendelacJon MannsåkerAnna Rosa StrasseggerIda Helene Holm MjeldeMiguel SaludasSigrid Bergitte GilbergMarianna LaurilaLodewijk LukenMatteo LomaglioMaria ÅrthunUna Tangen RekstadEline EgelandIrene De Santos SanzBruguers Gallego-GuiuMathilde AzrielMatteo GromettoThea Andrea JetmundsenJonas Aarre SommarsetKristina Skarphol.

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

© Scarcity and Creativity Studio

The Bands Gallery

© Modscape

Clovelly // Modscape

Clovelly, Australia

© Level52

House Sperone // Studio metrocubo

Novigrad, Croatia

+