© RTA Studio

Tawharanui House // RTA Studio

Auckland, New Zealand

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

Photo credits: Patrick ReynoldsFifty years ago a small enclave of Lockwoods [New Zealand designed all-timber brand of kit-set houses] were built on these beach front sites by our client’s parents and their friends. As the next generation has married and had children their old Lockwood became too small. In the spirit of the location and the scale of the Lockwood, we created – in its footprint – a new building and mirrored it under a common roof to accommodate the two families.

© RTA Studio

© RTA Studio

© RTA Studio

© RTA Studio

A third sleep-out building was located to complete the new arrangement of three buildings enclosing a variety of outdoor living spaces that can be used either privately by each family or communally as an extended family. A south facing water view [southern hemisphere aspect] heightened the challenge of this arrangement – open glass pavilions enable living on the north side – while views can be accessed to the south.

© RTA Studio

© RTA Studio

© RTA Studio

© RTA Studio

A small stream flows under the house which ties the beach and pohutakawa trees in the southeast of the site to the native bush clad land in the northwest.Private holiday residence for two familiesHouse location: North Island, New ZealandArea: 200sqmArchitects: RTA Studio Ltd, Richard Naish .

© RTA Studio

© RTA Studio

© RTA Studio

© RTA Studio

Tawharanui House Gallery

Read more articles by Architizer
© Studio Velocity

House in Chiharada // Studio Velocity

Okazaki, Japan

© Simon Conder Associates

Black Rubber Beach House // Simon Conder Associates

Kent, WA, United States

+