© TROPICAL SPACE

TAM DAO VILLA // TROPICAL SPACE

Tam Đảo District, Vinh Phuc Province, Vietnam

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Tam Dao VillaThiết kế / Designed by: Tropical Space Thiết kế / Design Year: 2018Hoàn thành xây dựng năm / Completed Year : 2020Diện tích khu đất / Site Area : 1000m2Diện tích xây dựng / Built Area: 22mx22mChiều cao / Level : 3 tầng – 3 storiesNhiếp ảnh / Photo by: Triệu Chiến Tam Dao villa is a vacation villa located in a valley at the foot of the mountain in Tam Dao town.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The front of the house is east-facing, welcoming the dawn and the rear looks toward the golf course valley in the west,watching the sunset. The house is designed with 3 stories, descending towards the valley. The house has a simple architectural shape with three square boxes placed on top of each other.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The biggest box is the second floor with dimensions of 22m x 22m x 3.3m. Ground floor and basement boxes are 16m x 16m x 3.3m. There is a void of 6.5m x 6.5m in the centre of the boxes where a fish pond is located on the ground floor.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The entrance of the house is from the foot of the mountain, the architects designed the main hall on the ground floor , the front and the rear to be extended and connected to the courtyard, which helps the house not hide the valley landscape for everyone could see from the main road.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The courtyard and the pond also take part in ventilating to bring breeze into the house. The hall is designed open, is a place to sit down, have some tea, relax and feel the changing moments of the weather, the scenery, the sunshine and the rain. The ground floor is the reception area and the main kitchen connected to the outdoor BBQ area.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The basement consists of 2 bedrooms with views of the valley, a bar area and a wine cellar where people can watch the sunset and fish swimming through the large aquarium. The second floor accommodates the master bedroom and 3 other bedrooms. The empty and the solid spaces are interlocked to ventilate and get more natural light into every corner of the house.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The views are penetrated through many layers of voids creating the depth of the space. The long horizontal terraces are perforated to reduce the span avoiding the feeling of being too long and to create vertical view. These terraces also create the buffer space or blurred boundary between the indoor space and the outside scenery..

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

TAM DAO VILLA Gallery

Read more articles by Architizer

Finest Vintage: How SCOB Realized One of the World’s Most Beauti ful Wineries

The simple elegance of Terra Dominicata's design seamlessly integrates heritage architecture, local artisanship and the Priorate landscape.

© Eleven Visualisation

Luther George Park // Trahan Architects

Springdale, AR, United States

+