© TSC architects

TAKENAKA Clinic −Warm Transparency− // TSC architects

Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

This clinic are planned as a center of the community of the town. To achieve “Warm transparency”, the L-shaped open ceiling space and a facade with a transparency, and the intermediate space, which is not the inside or outside of the building, was set. We hoped this building to become a center of the community by spreading warmth of wood and the communications of the people in the town.1.

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

Introduction
 Conventionally, a hospital tends to be a space that has poor natural color or material due to artificial structure material to improve the functionally and the efficiency . Therefore, patients feel that they are being apart from their daily life. We should consider more comfortable environments where patients can spend stress-free.2.

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

The three design strategies I proposed three design strategies on this case. 2-1. The L‐shaped atriumBy planning the L-shaped atrium along the roads, patients can enjoy a sense of space. The waiting room is provided as a buffer space for connecting the clinic function and society. 2-2. The large wood eaves The large wood eaves serves as an approach space to welcome patients.Also it creates ambiguous place that is neither interior nor exterior, a concept known in japan as “engawa”.2-3.

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

Generous use of wood materialA lot of wood material was used to relieve the patient’s nervousness.3. Warm TransparencyThis building is planned as a center of the community of the town. To achieve “Warm transparency”, we installed the L-shaped open ceiling space the glass facade with transparency, and the generous use of wood materials.

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

We hope this building to become a center of the community in the town by spreading warmth of wood and people’s communications..

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

© TSC architects

TAKENAKA Clinic −Warm Transparency− Gallery

7 Carefully Crafted Timber Homes Nestled in the Nordic Landscape

Celebrate the harmony between man-made structure and natural environment with these Norwegian reside ntial designs.

© PES-Architects

Turku Concert Hall // PES-Architects

Turku, Finland

+